В Драгижево празнуваха 125 години читалищна дейност

 

125-годишнината от създаването на НЧ „Развитие-1894” отпразнуваха дейците на културата в село Драгижево. Настоятелството на читалището посрещна гости, бивши и настоящи читалищни дейци с голям юбилеен концерт. По време на тържеството си будителите получиха от настоящия председател Мария Петрова поздравления, благодарствени грамоти и дипломи за принос в развитието на културата.

В празника участваха група за обработен фолклор „Детелина”, с художествен ръководител Цветанка Христова, Детска група за народно пеене „Китчица”, Детска вокална група „Дъга”, младежка група за художествено слово. Свой поздрав поднесоха гост-изпълнителите от Лясковец – балетната Танцова школа „Ритъм” и Фолклорен клуб Лясковско хорце”.

Своята годишнина читалищните дейци посрещнаха с частичен ремонт на покрива на сградата, който бе финансиран от Община Лясковец. Сградата е строена през 50-те години на миналия век с размери, отговарящи на тогавашните изисквания – висока, обширна, просторна. В годините назад са извършвани частични ремонтни дейности, включително по Проект „Красива България”. През 2018 т. бе направено освежаване на фоайетата, санитарните помещения, гримьорните. Дейностите продължиха и през 2019 г., когато се наложи обновяване на част от покривната конструкция. Частично бяха подменени цигли, капаци, олуци, водосточни тръби, като средствата за тях бяха осигурени изцяло от бюджета на Община Лясковец. Читалището в село Драгижево едно от най-старите в общината и направеният ремонт ще допринася и в бъдеще за още по-добри условия за развитие и обогатяване на културния живот в селото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!