Книгата „Вкусът на времето” води читателите на кулинарно пътешествие в миналото на В. Търново

0

М. Милчева

Сборникът „Вкусът на времето. Кулинарен пъзел от Великотърновския край”, издадена от читалище „Надежда – 1869”, беше представена снощи във Велико Търново. Премиерата на книгата беше в Народна библиотека „П.Р. Славейков”  и за нейното създаване разказаха авторите  – археологът  и филолог  Павлина Владева,  архитект Донка Колева и историкът доц. д-р Иван Лазаров от ВТУ, който е консултант на изданието. Сборникът е посветен на 150-ата годишнина на читалище „Надежда – 1869” и на 30-ата годишнина на Клуба по битова култура към институцията. Именно в клуба се реализира проекта „Вкусът на времето”, който включвал лекции за средновековната и традиционна българска селска и градска кухня, и за храненето по времето на социализма, събрани били и над 100 рецепти от търновския край.

В книгата освен традиционни рецепти са представени и по-нови ястия и с това броят им надхвърля 300, съчетани с любопитни факти, интересни съвети, анекдоти.

Средновековната ни история изобилства от факти за владетели, походи  и войни, но всекидневният живот на обикновените хора не е твърде в обектива на изследователите.  Затова повече от 30 години от работата си във Великотърновския университет съм посветил на средновековната българска кухня, разказа доц. д-р Иван Лазаров. Въпреки трудната задача и липсата на информация, той е събрал над 25 древни рецепти, базирани на писмени сведения и археологически проучвания.  Той проследи развитието на храненето при прабългарите, как то се променя с приемането на християнството, кулинарията през Средновековието и типичните ястия за онова време. Доцентът посочи някои любопитни ястия като „Радостта на войника”, болярски чомлек, ромейско пиле, соливо от бакла, каша от булгур и други.

Освен увлекателната лекция на доц. Лазаров, сборникът представя и тази на етнографа Галя Чохаджиева „Традиционната българска селска и градска кухня”, в която са включени и кратки описания на най-важните празници в календара на българите. Любопитно четиво е и частта, в която се разказва за храненето по времето на социализма, с автор Павлина Владева. Тя води читателя назад във времето, когато във Велико Търново са работели обекти от веригата на „Балкантурист”, споменава за прочутите търновски механи, какво се е предлагало в хранителните магазини и с какви електроуреди е боравела домакинята по времето на соца.

Сред старите  рецепти в сборника са цитирани и такива от първата българска кулинарна книга, написана от Петко Славейков, който се е славел като тънък кулинар и добър гастроном. Според спомени на негови близки, докато пишел своите прозведения в Търново, той слагал на масата кана с червено вино с нарязана в него ябълка и замезвал с горнооряховски суджук и пъстърма. Рибята чорба на Дядо Славейков, джолан – Горнооряховско гърне, Еленски бут с прясно зеле, са само част от изкушенията, описани в книгата.

Специално място е отделено  на традиционните баници и хлябове, които приготвяли сръчните търновки в миналото. Сред тях са баница пидя, кардета „буден дядо”  и др., както и на салатите, туршиите и сладките храни от търновския край. Рецептите се редуват с цитати от книгата на Сава Русев „Спомени и анекдоти за търновци”, „Спомени за руско-турската война” на Прерадович и др.

Сборникът включва автентични рецепти от района на Лясковец, Дебелец, Русаля, Свищов, Драгижевф, Поликраище и други населени места. Описана е храната на търновски хаджии, пътуващи до Божи гроб в Ерусалим,на строителите, историята на лимонадата, първата фабрика за тестени изделия в Килифарево и още много любопитни подробности.

Авторите благодариха на търновци, които са предоставили старите тефтери на своите баби и майки,  съдържащи безценни описания на кулинарни шедьоври. Една от тях е художничката Иваничка Панева, която е запазила тетрадката на своята майка Поликсена Атанасова и чиито рецепти са поместени в сборника. В края на книгата върху бели листи читателите могат да добавят свои семейни автентични рецепти и така да се превърнат в съавтори на уникалното издание.

Присъстващите на премиерата на „Вкусът на времето” имаха възможност да опитат кулинарните изкушения, приготвени от жените в Клуба по битова култура по традиционни търновски рецепти.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *