Процедурен гаф опорочи тържественото заседание на новия Общински съвет във Велико Търново

 

Венцислав Спирдонов бе избран с пълно единодушие за председател на местния парламент, заместниците му ще се избират на извънредна сесия

 Процедурен гаф и скандал беляза първото заседание на местния парламент в болярския град и опорочи иначе тържествената сесия, която по традиция се проведе в Музей „Възраждане и учредително събрание“. Гафът се отнася до изборът за зам.-председателите на Общинския съвет и за това след скандали точката бе отложена за следващо заседание.

Иначе  новоизбраните 37 общински съветници във Велико Търново,  кметът Даниел Панов, който започва трети мандат и кметовете на населени места положиха клетва и получиха благословията за успешна работа от отец Славчо и в присъствието на пълна зала. Заседанието се ръководеше от доайена сред съветниците – Стоян Витанов. Той е най-възрастният парламентарист, а най-младият е Деян Кузов – на 26 години.

Досегашният председател Венцислав Спирдонов бе избран без проблеми и ще ръководи институцията през следващите четири години. В комисията по избор обаче попадна Тодор Тодоров от квотата на гражданската листа, който в последствие бе избран за един от четиримата зам.-председатели. Това се превърна в ябълката на раздора, понеже по процедура той трябваше да си направи отвод от комисията по избор. Освен него мнозинство като заместници събраха Калина Широкова от БДО, Росен Иванов от ГЕРБ и Юлия Тонкова от ВМРО. Елена Чамуркова от „Демократична България“  и адв. Николай Илчев от групата на БСП, АБВ и Д-21 получиха съответно по 11 и 14 гласа.

Четиримата избрани заместници бяха поканени да заемат местата си, но съветниците от БСП заявиха, че изборът е незаконосъобразен и това отприщи политическите страсти в залата. Чуха се викове „уйдурми“, „схемаджии“ и други обидни епитети, а повечето от членовете на комисията по избор си направиха отвод. Това блокира работата на съветниците за около  петнайсетина минути, но в крайна сметка по предложение на адв. Калоян Янков от „Демократична България“ изборът на зам.-председатели ще се прегласува на следващата сесия.

Преди скандалът обаче кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов произнесе слово, в което призна, че носи голяма отговорност пред града.

„Уважаеми великотърновци, именно вие – със своя глас в отминалите избори, защитихте тази посока на бъдещото развитие на нашия град общината. Благодаря ви за подкрепата и доверието – те са огромна морална опора и много голям политически капитал. Всеки глас за мен е дълг и отговорност.  комфортна за децата на Велико Търново, за младите хора и техните родители, за всички нас и нашите приятели. Можем да се гордеем с посоката, по която върви Велико Търново, с постиженията през последните два мандата и с ясните проекти за бъдещето. А добрите идеи са възможност да обединим усилията и способностите си“, заяви Панов. По думите му животът моделира хората в две посоки: или ги прави борбени и последователни, или ги превръща в статистическа единица.

„Аз ще работя с всеки от общинските съветници, който има принципно отношение към проблемите, който поставя обществения интерес на първо място и за който Велико Търново е кауза и на думи, и на дела. Аз няма да търгувам нито с доверието на великотърновци, нито със собственото си достойнство, както не съм го правил досега. Задачите, които стоят пред нас, назрелите решения, които е необходимо да приемем, ще определят съдбата на общината ни десетилетия напред. Предстои ни сериозна работа, която изисква активност от всеки от нас, нуждае се от приноса на всеки гражданин, от отговорността на всички политически сили, обединени от искрената загриженост за Велико Търново. Пътят напред не е лесен, но това не е нещо ново – така е било и досега. Вярвам, че със съвместни усилия ние можем да постигнем и най-смелите си планове за нашите градове и села, да реализираме както мащабните проекти за обновяване и  развитие, да продължим социалната мисия на общината, да подобряваме средата за образование и здравеопазване. Ще продължим да отделяме особено внимание на опазването на нашата българщина – семейните ценности, традициите и обичаите. Всичко това има една цел – Велико Търново да е предпочитан за живеене град, за установяване на младите хора и семейства, за да се раждат все повече желани, здрави, умни и талантливи деца. Защото те ще поемат в ръце съдбата на общината след нас, на тях принадлежат бъдещите успехи. Нека ни надминат! Нека бъдем достойни за тяхното уважение“, подчерта още кметът Даниел Панов. И завърши с думите на Йордан Радичков:

„Добрият човек ще познаеш по огъня. Злите хора оставят след себе си пожарища, добрият човек оставя подире си огнище.“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!