Разхвърлян оборски тор причини силна миризма в Горна Оряховица

 

Сигнали, подадени от граждани за неприятна миризма на оборски тор, провокираха извършването на проверка от общинска администрация. Експертите еколози са установили, че неприятната миризма се дължи на транспортиране и разхвърляне на оборски тор по земеделски земи. Оборският тор е органичен и съдържа хранителни вещества, които постепенно се освобождават в почвата. Той повишава почвеното плодородие и подобрява структурата и свойствата на почвата.

При засилен вятър и предвид разположението на Горна Оряховица, е възможно периодично да се усеща неприятната миризма на разхвърлян оборски тор. Общинска администрация е уведомила земеделските производители, чиито обработваеми площи се намират в близост до града, извършвайки такъв вид наторяване да предприемат мерки за заораване на оборския тор, за да се предотврати неприятната миризма.

Община Горна Оряховица е уведомила РИОСВ – Велико Търново за възникналия проблем. От Инспекцията уточниха, че не разполагат с апаратура, която да улавя ухания и миризми, както и да установява какъв е техният източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!