Административният съд влиза в красива, ремонтирана сграда – бивша банка на Буров

0

 

Мила Милчева

Административните съдии във Велико Търново вече ще работят в нова сграда. Днес институцията организира Ден на отворените врати, а председателят на съда Георги Чемширов показа на журналисти как изглежда ремонтираните помещения на ул. „Иван Вазов” 1, където ще се пренесе съда.

Красивото здание е бивша банка на Атанас Буров и е строена през 30-те години на миналия век, открита е през ноември 1935 г. Тя е паметник на културата от ансамблово значение. След национализацията в нея са се помещавали редица институции, а през 90-те години е деактувана и е била продадена на частни лица. Закупена е от Министерството на правосъдието през 2012 година за 1,7 млн. лева и от тогава започва истинско ходене по мъките, докато се стигне до реални ремонтните дейности, продължили около година, посочи съдия Чемширов. Строителството и оборудването са на стойност 1,5 млн. лева без ДДС. Следва експертни комисии да направят оглед и сградата да бъде пусната в експлоатация.

На първия етаж е разположено деловодството  и две малки съдебни зали. Второто ниво е за най-голяма съдебна зала, там са и кабинетите на съдиите. На третия етаж също има кабинети за съдии, както и за прокурори. До второто и третото ниво няма да има свободен достъп, там вратите ще се отварят със специални карти, обясни Чемширов. Малък асансьор ще пренася томовете с документация между етажите, за папките с документи също има предвидени специални помещения. Около 1400 кв. м е разгърнатата площ на новата сграда, в която съдиите ще имат отлични условия за работа. Части от красивото здание, сред които колони с капители, тавани и витражи, са запазени в автентичния си вид.

Досега магистратите и служителите от Административен съд – Велико Търново, се трудеха при едни от най-лошите условия в страната в сравнение със своите колеги. По четири до седем съдии и служители деляха малки стаички от по 12-13 кв. м. в сграда в района на Старото военно училище. Документите се съхраняваха в стари шкафове вътре в помещенията и в коридора, вентилацията беше лоша, а заседателните зали – тесни и неудобни.

9 магистрати и 31 служители са заети на щат в Административен съд – Велико Търново. Средно но 13-14 дела е месечната натовареност на магистратите.

Във връзка с проведените местни избори и балотажи в Административен съд са образувани 12 дела  по жалби срещу актове на ОИК в цялата област, посочи съдия Чемширов. 5 от жалбите са срещу решения за избор на кметове и общински съветници.

В Деня на отворените врати в съда бяха  връчени и наградите от конкурса за ученическо съчинение на тема „Съдебната палата – домът на съдилищата. Моята мислена разходка в сградата на съда“. Ученици от ОУ „Бачо Киро“, ЧПГ „Американски колеж – Аркус“ и Професионална гимназия по моден дизайн проведоха обиколка в сградата и слушаха беседа за работата на институцията.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *