октомври 3, 2023

Наградиха над 450 ученици и учители в националния конкурс „140 години Търновска конституция”

0

М. Милчева

Над 450 ученици и учители от цялата страна днес бяха наградени в Музей  „Възраждане и Учредително събрание”. 350 ученици и 80 учители са финалисти в националния ученически конкурс на Национален клуб „Родолюбие”, а темата на техните разработки е „140 Търновска конституция”. Над 20 преподаватели са са призьори по темата „Мисия учител“ в рамките на конкурса.

В надпреварата са се включили над 1200 участници, сред които и представители на българските общности зад граница. До оценяване са допуснати 53 есета, 44 изследователски проекта, 71 презентации и 12 учителски разработки.

На церемонията по награждаването присъстваха председателят на клуб „Родолюбие” Янка Такева, която е и председател на синдиката на българските учители, заместник-министърът на образованието инж. Таня Михайлова, кметът на Велико Търново Даниел Панов, началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева и др.

Янка Такева благодари на всички участници в конкурса и подчерта, че със своите разработки те допринасят за националното ни самочувствие, за родолюбието, за националната ни принадлежност и за паметта към род и Родина.

Приветствие към победители отправи кметът на старата столица инж. Даниел Панов. „Искам да изразя личното си щастие, уважаеми учители, че Вие продължавате да учите бъдещето на България, нашите деца, на родолюбие. Учите ги да познават историята на своите градове,видните личности, историята на България.. Уважаеми ученици, бъдете ученолюбиви, интересувайте се, бъдете любознателни за всичко онова, което Ви преподават Вашите учители“, обърна се към присъстващите инж. Панов. Той припомни и, че българите са дали много не само за развитието на страната ни, но и на цяла Европа и призова днешното поколение да се гордее с това.

Поздравителен адрес от името на министъра на образованието Красимир Вълчев прочете инж. Таня Михайлова, зам.-министър на образованието.

Янка Такева обяви, че всички наградени разработки ще бъдат поместени на сайтовете на Синдиката на българските учители и на Министерство на образованието и науката. Даниел Панов като  председател на Националното сдружение на общините в Република България заяви, че ще съдейства за осигуряване на финансиране за отпечатването на книга със същите материали, която да бъде разпространена във всички български училища.

Наградените участници получиха грамоти, таблети, книги, пособия и др.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *