Търновци се включиха в националния протест срещу новия Закон за социалните услуги

0

Около 50 търновци  подкрепиха националния протест срещу новия Закон за социалните услуги, който се очаква да влезе в сила от 1 януари следващата година. Десетки родители, заедно с децата си, се събраха край Съдебната палата в старата столица, след което шествието тръгна към паметника „Майка България“. Недоволните граждани, които скандираха „Долу ръцете от нашите деца“, бяха придружени от полицаи.

Организаторката на протеста Красимира Станева – Ахмедова уточни, че родителите се притесняват от заложеното в новия закон противоречие между правата на родителите и техните деца. По думите й правата на децата се извеждат като отделен фактор в правната система и по този начин се противопоставят на правата на тяхното семейство, на техните родители. По Конституция правата на децата до тяхното пълнолетие се представляват от техните родители, посочи още Ахмедова.

„Притесненията ни са, че намесата в семействата става много лесна. Само при сигнал, дори анонимен, може да се свика мултидисциплинарен екип, който без предупреждение да нахлуе в дома на всяко семейство“, категорична бе Ахмедова. Тя бе категорична, че родителите искат да бъде отменен целия закон.

Освен Велико Търново, в координираните протестни действия участват родители от София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Видин и Кърджали.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *