Гордост! Търновски готвач е №1 сред майсторите на пица в България, представя страната на световен шампионат

0

 

Мила Милчева

Пламен Мичев покори журито в Четвъртия международен шампионат с пица от местни продукти – еленски бут, зелено сирене от Черни Вит, трюфел, манатарка и сладко от люти чушки

Търновският готвач Пламен Мичев е най-добрият майстор на пици в България и е сред най-добрите в света, научи сайтът „Болярски новини”. За това категорично се е произнесло журито на Четвъртия международен пица шампионат, който се проведе на 6 и 7 ноември в София. За участие в него са дошли най-добрите пицари от цял свят, които са се състезавали в три категории. В най-трудната и престижна част от надпреварата – „Пица креатива” безпрекословният победител е Мичев. Той спечелил и квалификацията за участие в световния шампионат на пицарите, който ще се проведе през април 2020 година в Парма, Италия. Комбинацията,  с която Пламен е покорил журито, е авторска пица „Балкани”, в която майсторът е използвал само традиционни български продукти. Еленски бут, зелено сирене от Черни Вит, сладко от люти чушки с тиквени семки и годжи бери, паста от трюфел и манатарка, и мащерка, е уникалната рецепта на младия готвач, която е заслужила признанието на специалистите.

40-годишният Пламен Мичев е родом от Лясковец, но от около година живее и работи във Велико Търново. Винаги усмихнатият млад мъж съчетава в себе си много таланти. Той е бивш спортист от национален мащаб, любител е на латиноамериканските танци, а от няколко години е глава на семейство и баща на прекрасно момченце.

През 1993 година Пламен заминал за Италия като член на националния отбор по тенис на маса. Бил е републикански шампион в този спорт, има призови места от много международни състезания. Участвал в европейски първенства и на едно от тях го поканили да сключи договор с италиански отбор. На Ботуша, наред със спорта, Пламен все по-често се заглеждал в работата на майсторите на пица. А и му харесвало да готви, наследил любовта към кулинарията от родителите си – готвачи. В Меката на пастата и пиците  – Италия, Пламен постепенно се запалил от идеята да усвои този занаят. Записал се на курс в Падуа, като мислел, че така ще си има просто едно хоби. След първия ден на обучение бил на път да се откаже, толкова трудно му се сторило всичко. Но преспал през нощта и от следващия ден нещата започнали да се получават. И така постепенно навлязъл в бранша.

Докато тренирал тенис на маса и подписвал договори с отбори в различни градове – Венеция, Милано и др., сменял и работните  си места в пицариите. Италианците са безкомпромисни, когато става дума за работа в кухнята им, понякога се трудех почти за без пари, само и само да мога да наблюдавам и да се уча, спомня си Пламен. Трудно, но сигурно, започнал да изгражда своето име на професионалист. Чувствал се все повече в свои води. Работил е в ресторанти, в които едно парче пица е струвало стотици евро – с екзотични морски дарове, със златни люспи и какви ли още не.

Преди няколко години решил да се прибере в България. Уж за малко, за да си почине. Но понеже е човек, който не може да стои, без да опитва нещо ново, се записал на курс за латиноамерикански танци. И там срещнал любовта на живота си – чаровната Грета. Двамата решили да се върнат в Италия, където тя работила като талантлив и успешен дизайнер на дрехи. Когато разбрали, че ще стават родители, поели отново към България, за да се роди синът им на родна земя. И вече от няколко години Пламен и семейството му са тук.

За участие в международното състезание в София го поканил неговият приятел Радостин Кирязов  – неколкократен международен шампион по правене на пица. Радо е моето вдъхновение и стимул, той ме накара да повярмам в себе си, казва Пламен.

В София за надпреварата се събрали  майстори  от Бразилия, Италия, Испания, Нигерия, Румъния, Гърция и още десетки страни. Те мерили сили в  три категории – „Класика”, „Неаполитана” и „Креатива”. Това са пици по различна технология и от различен тип брашно, пояснява Мичев. Висш пилотаж безспорно е категорията „Креатива”- авторските пици, където се изявил и търновският майстор.

Признава, че идеята за съчетанието на продуктите обмислял дълго време, но практически го пробвал едва два –три дена преди състезанието. Просто бил убеден, че ще се получи. Тестото ми е с квас, втасва 72 часа, това го прави леко и здравословно, казва Пламен. Внимателно подбрал местните деликатеси, с които да приготтви своя шедьовър. Заложил на узрял еленски кашкавал, паста от бял трюфел с прясна манатарка, сладко от люти чушки с годжи бери и тиквени семки по рецепта на на шеф Радичев, еленски бут и мащерка, както и на прочутото зелено сирене от Черни вит, единственото с естествена плесен в България.

Когато поднесъл пицата на журито, съставено от двама италианци, французин и българин – все световни шампиони, Пламен първоначално се  обезверил, защото те започнали спор дали трюфелът има място в тази комбинация. Когато я опитали обаче, съмненията им напълно изчезнали.  Модата на пиците тази година се диктува от Велико Търново, обявил водещият, когато съобщил името на безапелационният победител в категорията. Същият триумф Пламен Мичев изживял и на другия ден, когато се провела  квалификация за световното първенство. В нея участват само българи и трябва да се избере един майстор, който да представи страната на световния шампионат. Явих се със същата пица, но предвидливо сложих трюфеловата паста в отделен съд, със смях разказва Пламен. Той не крие вълнението си от победата и е убеден, че ще представи достойно страната ни на световния шампионат през април 2020 година.

Майсторът вече обмисля каква ще е пицата, с която ще мери сили с най-добрите в света, казва, че със сигурност ще включи пак местни продукти, с които да представи вкусовете на България.

Освен пица, Пламен Мичев  много обича да прави прясна паста и да експериментира с десерти. Сред любимите му сладки изкушения е торта от спанак и шам фъстък.

Голямата мечта на Пламен е на път да се осъществи, а тя е да има собствено заведение за италианска храна. Скоро то ще отвори врата в квартал „Картала”. Там ще се предлагат италиански пица, паста и десерти за вкъщи. Качеството на ястията по нищо няма да отстъпва на оригиналните италиански образци и  ще е на достъпни цени. Искам да доставям радост на хората с моята храна, казва усмихнатият Пламен и застава пред пещта, за да приготви поредния си шедьовър за клиентите.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *