Инж. Клавдия Ганчева: По-високи заплати, запазване на ниски данъци и повече пари за здраве са разчетени в Бюджет 2020

0

От първи януари минималната работна заплата (МРЗ) в страната се увеличаваот 560 на 610 лева, информира народният представител от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по труда и социалната политика инж. Клавдия Ганчева.България е сред първите три страни в ЕС по ръст на МРЗза периода 2009-2019 г., според Евростат. А за последните седем години минималното възнаграждение е на практика удвоено, коментира инж. Ганчева, като припомни, че през 2012 г. МРЗ бе в размер на 283лв.

Запазва се максималният осигурителен праг. Предвидено е средната работна заплата също да расте, като страната ни е на едно от водещите места по ръст на средната заплата за последните 10 години, припомни депутатът Клавдия Ганчева, след като Народното събрание гласува държавната финансова рамка за догодина.

Доходи, образование, здравеопазване, социална сфера и отбранаса ключовите приоритети, заложени в Бюджет 2020, който депутатите приеха на първо четене.

Мнозинството в парламента реши – със 17 % се увеличават учителските заплати, което ще струва на държавата 360 милиона лева.Според разчетите в новия бюджет, 10-процентно увеличение ще има и за възнагражденията на служителите в администрацията.

Данъчната политика се характеризира с предвидимост, няма промяна в данъците, уточни великотърновския народен представител от ГЕРБ. Запазва се ниският данък върху доходите, данъкът за фирмите и налогът върху добавената стойност, обясни Клавдия Ганчева.

С половин милиард е увеличението в бюджета за здраве, а средствата за НЗОК са с близо 400 милиона лева повече, съобщи още народният представител и член на социалната комисия инж. Ганчева. В новия бюджет са предвидени средства за превенция, диагностика, спешна помощ, изграждане на педиатрична болница и т.н.

В социалната сфера за делегираните от държавата социални дейности в общините са предвидени 30 милиона повече, стандартите за издръжка на социалните услуги се увеличават диференцирано. Месечната финансова подкрепа за хората с увреждания ще се увеличи с 4.3%.

И по другия приоритет – отбраната, в бюджета за 2020г. са предвидени малко над 2 милиарда лева.

„Макар да заварихме огромен бюджетен дефицит, неизпълнение на приходите с 1 милиард лева, рекорден дълг, спрени европейски програми, висока безработица и фалирала банка, България успя да преодолее всичко това. Благодарение на разумното държавно управление при правителството на премиера Борисов, имаме поредна година със стабилна финансова и фискална среда“, заяви народният представител от най-голямата парламентарна група инж. Клавдия Ганчева.

По думите й, в резултат на всички усилия, през 2020г. страната ще има наистина балансиран бюджет, тоестдържавата ще похарчи толкова, колкото събере. „Тази балансирана бюджетна позиция ще се запази и през следващите години“, каза инж. Ганчева, която е категорична, че новият бюджет е логична, изпълнима и последователна стъпка в правилната посока. „Това е посока на растеж и развитие, а не на хаос и застой“, заяви народният представител.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *