Историческият музей В Горна Оряховица показа находки от археологическото лято на крепостта Ряховец

0

 

Петата археологическа изложба, представяща най-новите находки и научни открития от поредното археологическо лято на крепостта Ряховец бе открита в Исторически музей – Горна Оряховица. Гости на откриването на експозицията бяха заместник-кметът Пламен Мадемов, директорът на хуманитарната дирекция Румяна Матеева, основателят на Горнооряховския музей Йордан Димитров, антропологът д-р Надежда Атанасова, с която се работи по ДНК анализа на находки от крепостта. Тук бяха много колеги от близки и далечни музеи, учители и ученици, спомоществователи и любители на историята и археологията.

Мая Иванова – зам.-ръководител на екипа, работещ на крепостта отправи първото приветствие към гостите, вече като директор на Музея, а изложбата беше открита от Пламен Мадемов, в качеството му на зам.-кмет на Община Горна Оряховица, но и като директор на Историческия музей по времето на самите разкопки. Към поздравлението си той добави и обещанието на кмета инж. Добромир Добрев, че Общината не само ще продължи да подкрепя проучванията, а и ще работи за реализацията на проекта за социализация на емблематичната крепост. Ръководителят на археологическия екип Илиян Петракиев, подчерта стойността на направеното досега не само за науката, а и за обединяването на усилията на много хора в тази кауза. Научният консултант на разкопките проф. д-р Хитко Вачев поздрави своите млади колеги и им пожела да продължат да работят все така, с професионализъм и постоянство.

Сред множеството намерени това лято артефакти особено интересни са печати върху амфорни дръжки, по които може да се съди за търговския живот от III-I в. пр. Хр. Здравата основа, която преди 30 години са положили доц. д-р Йордан Алексиев, проф. д-р Хитко Вачев и доц. д-р Иван Бъчваров, сега се разгръща в един много по-широк периметър на проучване, резултатите от който са представени в изложбата. Крепостта Ряховец продължава да дава повече въпроси, отколкото отговори, но и ние вече знаем как да създаваме екипи, които да разкриват нейните тайни, подчерта Илиян Петракиев.

Четиригодишна е традицията Музеят да отличава със специални грамоти децата от единствената у нас Археологическа школа. Тази година в нея участваха ученици от СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Вичо Грънчаров” от Горна Оряховица, СУ „Максим Райкович” от Лясковец и СУ „Емилиян Станев” от Велико Търново. От името на техните учители, благодарността за възпитаването на откривателски дух и любов към историческата памет, емоционално изрази Росица Петрова. За децата беше особено интересно да видят артефактите, в чието намиране са участвали. Над 30 момчета и момичета ентусиазирано обясняваха кое от подреденото в изложбата, къде и как е намерено. Своите специални свидетелства получиха и спомоществователите на Археологическата школа, с благодарност за възрожденския ентусиазъм да подкрепят една местна кауза.

Изложбата ще остане отворена за посетители един месец.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *