12 постоянни комисии, 6 политически групи и 4 зам.-председатели  ще има новият Великотърновски общински съвет

 

Калина Широкова от БДО, Росен Иванов от ГЕРБ, Тодор Тодоров от името на ДПС и гражданите, и д-р Юлия Тонкова от ВМРО ще са заместниците на председателя на Търновския общински съвет Венцислав Спирдонов. Те бяха избрани на извънредна сесия по-рано днес, като шестте предложения от тържествената сесия на практика бяха прегласувани. Отвод си направи номинираният от левицата адв. Николай Илчев, тъй като по думите му изборът е опорочен, а кандидатът на Демократична България Елена Чамуркова събра 4 гласа. В гласуването не участва втората по големина група на „БСП за България, АБВ и Движение 21”, която има седем свои представители. Не бяха приети и трите предложения в дневния ред  на председателя й Петко Тюфекчиев: – изборът на зам.-председатели или да се отложи за следваща сесия, след като бъде избран новия правилник, или да бъде последна точка от сесията, и най-важното – изборът им от Тържествената сесия, който се оказа нелегитимен, да бъде отменен и да се направят нови предложения. След разгорещени дебати и избор, новите зам.-председатели бяха избрани, както и дванайсетте постоянни комисии. Шест от тях – по Земеделие, гори и опазване на околната среда,  Нормативно-правна уредба и обществен ред, икономически въпроси, стопанска политика, европейско сътрудничество и международни връзки, по Общинска собственост, по Приватизация и следприватизационен контрол и по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество – ще се ръководят от представители на ГЕРБ. Постоянните комисии по Устройство на територията и по Бюджет и финанси се оглавяват от общински съветници на „Българска демократична общност”. БСП ще председателства комисията по Образование, наука и култура, както и Постоянната комисия по проблемите на гражданското общество и борбата с корупцията. Комисията по Здравеопазване и социални дейности се поема от групата на гражданите и ДПС. Начело на Постоянната комисия по Спорта, туризма, децата и младежта застава представител на ВМРО. На това възрази адв. Калоян Янков и поиска едно председателско място за Демократична България, но предложението му не успя да събере съответната подкрепа.

Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов въдвори ред в залата след като призна, че мандатът не започва добре. За целта той перифразира култова реплика от филма „Вчера“ …

Шест политически групи се създадоха в състава на общинския съвет. Те са „Либерална демократична алтернатива на гражданите” с председател Гюнай Далоолу, който включва двама съветника от ДПС и двама от „гражданската листа“, „ВМРО – БНД” с председател Евгени Коев, ГЕРБ с председател Деян Хаджийски, „БСП за България, АБВ и Движение 21” с председател Петко Тюфекчиев, БДО и „Демократична България Обединение” с председател Елена Чамуркова.

Спор възникна и около представителите на местния парламент в комисията, която ще гласува тазгодишния носител на Академичната награда. От БСП предложиха за член Валерия Дончева, която оглави ресорната комисия по образование и култура. Тя обаче не събра мнозинство. От ГЕРБ лансираха Нейко Генчев и Иван Александров, които в крайна сметка бяха избрани. В началото на сесията клетва положи съветникът Пламен Петров, който влиза на мястото на отказалия се заради конфликт на интереси Любен Велчев от групата на БДО.

Междувременно пред журналисти кметът на Велико Търново Даниел Панов коментира, че до Нова година няма да прави промени в екипа си. Това означава, че досегашните зам.-кметове Снежана Данева и проф. Георги Камарашев запазват позициите си. Колегата им Ганчо Карабаджаков, който навърши пенсионна възраст е в дълъг отпуск по здравословни причини. За неговото място се спрягат имената на Нейко Генчев, Иван Александров и Росица Димитрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!