Професионалната гимназия по туризъм ще си партнира с училище от Охрид

0

 

Професионалната гимназия по туризъм „Васил Берон“ в болярския град ще подпише договор за сътрудничество с туристическото училище „Ванчо Питошески“ от Охрид. Това съобщиха ръководствата на двете учебни заведения на пресконференция във Велико Търново. Делегация от Северна Македония е на посещение в старата столица, а представители на ПГТ „Васил Берон“ посетиха съседната държава през септември.
Двете училища развиват еднакви дейности, а Велико Търново и Охрид си приличат, сподели учителят и местен парламентарист Евгени Коев. По думите му търновското училище работи по международни проекти от 2002 г.

„Тази година се свързахме с колеги от Охрид, за наша радост те ни приеха сърдечно и се съгласиха да сключим договор. Търсим какви са възможните насоки за общо сътрудничество и договорът да не остане само на хартия. А реално да има дейности, които заедно ще свършим. На първо време можем да участваме заедно на международни състезания. Следващата насока е провеждането на стажовете. Наши деца могат да провеждат стажове в Охрид, а техни във Велико Търново. Не случайно двата града са побратимени и са своеобразни туристически центрове. Ние ще продължим да търсим възможности за кандидатстване съвместно по проекти“, разказа директорът на ПГТ „Васил Берон“ Татяна Данчева. От своя страна директорът на училището в Охрид Мариан Радевски благодари за топлото и сърдечно посрещане. По думите му Охрид е най-големият туристически център в Македония, а и Велико Търново е един от туристическите градове в България.

„Това ни дава основание да сключим договор и нашето и вашето училище да имат добро партньорство. Искаме наши ученици да дойдат в Търново и обратно, за да видят как се работи на двете места. Искам да участваме и по международни проекти и да имаме ползотворно сътрудничество. Имахме и кратък прием при кмета и председателя на местния парламент. Благодаря им за посрещането“, подчерта Радевски. Той обясни, че в македонското училище се учат 220 ученици.Ггимназистите се обучават по три години за готвачи и сервитьори, а по 4 – в специалностите за хотелиерство.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *