Историци от три държави обсъждат темата „История, промяна, общество – XIX-XX в.“

В Ректората на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се откри Международна научна конференция, организирана от катедра „Нова и най-нова обща история“ към Историческия факултет, на тема „История, промяна, общество – XIX-XX в.“.
„Уважаеми участници и гости, убеден съм, че тази конференцията ще бъде много успешна. Научният форум е с изключително актуална проблематика. Промяната е една от вечните теми, разглеждани от историята. Радвам се, че тя е предизвикала интереса на толкова много колеги от България и чужбина. Пожелавам на всички участници успех в представянето им. Надявам се, че ще се получи ползотворна дискусия и на добър час!“, каза в приветствието си доц. д-р Николай Кънев, декан на Историческия факултет.


Във форума със свои доклади се включват учени от България, Румъния и Република Башкирия, Руска федерация. По време на конференцията ще бъдат обсъдени широк кръг от проблеми, свързани както с историята, така и със социалното, икономическото и културното развитие на Европа и света през XIX-XX в.
Събитието се явява и своеобразен 35-годишен юбилей от учредяването на катедра „Нова и най-нова обща история“ като самостоятелно звено в рамките на Историческия факултет. През годините катедрата се утвърди като един от водещите университетски и научни центрове в страната и навън, благодарение на усилията на десетки изявени български учени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!