Галин Герганов е новият председател на Общинския съвет в Дряново

0

М. Милчева

Общинският съвет в Дряново има нов председател и това е 44-годишният Галин Герганов. На заседанието на ОбС тази вечер той получи седем гласа „за” – четири от своите колеги от местната коалиция Партия на Зелените (ПП Съюз на демократичните сили, Движение 21)  и три партия ГЕРБ , с която коалицията подписа споразумение. Така се сложи край на патовата ситуация в местния парламент и невъзможността да бъде избран председател, и Общинският съвет вече може да заработи.

Другото предложение за председател беше за Светлана Лакова от коалиция „БСП за България (АБВ, Български социалдемократи, Движение ЗАЕДНО за промяна), и от партия „Воля”, за която при тайния вот гласуваха петима общински съветници.

В 13-членния местен парламент в габровската община влизат четири политически формации. По четирима съветници имат местните коалиции „БСП за България (АБВ, Български социалдемократи, Движение ЗАЕДНО за промяна) и Партия на Зелените (ПП Съюз на демократичните сили, Движение 21), партия ГЕРБ има трима съветници, а партия „Воля“ – двама.

„Ще работя за благото и развитието на Дряново, ще търся диалог с кметското ръководство и ще изпълняваме предизборната си програма“, заяви след избирането си на председателския пост Галин Герганов.

Той е роден на 5 декември 1975 г. в Габрово, 32 години е живял в Дряново, работил е в голяма фирма в София, със съпругата му имат частен бизнес, който тя управлява. Бил е член на Общинския съвет в предходния мандат и председател на Комисията по общинска администрация, ред и сигурност.

„Запознат съм с работата както на Общинския съвет, така и на администрацията и ще използвам опита си, за да защитавам интересите на гражданите“, каза още Герганов. Той посочи, че усилията на общинските съветници ще бъдат насочени към продължаване на няколко стратегически проекти, започнати от предния кметски екип, както и в разработката на нови проекти в различни сфери на обществения, икономически и социален живот.

Новият кмет на община Дряново Трифон Панчев от левицата поздрави председателя на Общинския съвет. „Вярвам, че ще намерим общ език, ще загърбим личните интереси и собственото си его, за да сме в полза на хората, които са ни избрали“, каза Панчев.  Той подчерта, че местният парламент трябва да заработи възможно най-бързо, защото е необходимо да се изработят не малко наредби, някои от които са спешни като тези за домашните животни, за свободно движещите се коне и др.

„Вярвам, че ще работим с визия за общината за дълъг период напред. Само така ще можем да спрем демографския срив, който обезлюдява региона и ако процесът не бъде овладян, нищо чудно на следващите избори да преминем към някоя друга община“, каза Панчев и за пореден път призова колегите си от ОбС към обединение.

На заседанието тази вечер от партия ГЕРБ заявиха, че са подкрепили предложението за Герганов, за да заработи Общинският съвет и са подписали споразумение, че ще обединят усилията си  в няколко направления  за развитието на Дряново – в областта на инфраструктурата, образованието, здравеопазването, екологията,  туризма и др. „Няма да станем заложници на популистки обещания, ще работим в условия на публичност, прозрачност и честност, посочиха от управляващата партия“.

Припомняме, че на местните избори в Дряново на  първи тур  издигнатият от инициативен комитет досегашен кмет Мирослав Семов спечели 46,05 на сто избирателна подкрепа, а кандидатът на левицата Трифон Панчев  38,39 на сто. Резултатите за листите посочиха като победители  Зелените с 973 гласа ,следвани от БСП с 953 гласа , на трето място бяха ГЕРБ с 689 гласа , и на четвърто място „Воля” с 317 гласа.

На балотажа обаче Панчев изненадващо поведе с едва 94 гласа пред Семов и спечели битката за кметското място.

Следваща седмица Общинският съвет в Дряново ще проведе първото си редовно заседание

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *