Внесоха обвинителен акт срещу организирана престъпна група за телефонни измами от Горна Оряховица

0

 

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу девет лица за участие в организирана престъпна група за телефонни измами в Горна Оряховица, нанесла за две години вреди на стойност над един милион лева, предимно на възрастни хора в страната.

Както информирахме, участниците в групата бяха задържани на 18 април 2019 г. в Горна Оряховица, София и Букурещ по време на координирани действия по разследването на Специализираната прокуратура, ГДНП, ОДМВР-Велико Търново и румънските полицейски и съдебни органи. Събраните доказателства показаха, че групата е започнала престъпната си дейност в началото на 2017 г. при висока конспиративност и строго разпределение на функциите на всеки от участниците. Т.нар. „въртачи“ набирали потенциални жертви на измамите, като са ги търсили основно на стационарните им телефони. Те симулирали опит за телефонна измама, в повечето случаи с искане на пари за лечение на пострадал близък. Следвала намесата на друг човек от групата – на някой от двамата ръководители или на участник, който се представял за полицейски служител. Жертвите били заблуждавани, че полицията разследва опита за измама, а за да бъдат разобличени престъпниците, трябвало да им се дадат исканите пари или златни накити, които след залавянето им ще се върнат на собствениците.

„Мулета“ пък взимали подхвърлените им пари и ценности, и ги оставяли в тайници, откъдето участници на по-високо ниво в групата ги прибирали и предавали на босовете. След разрастване на дейността на групата, и от съображения за сигурност, ръководителите и „въртачите“ изнесли дейността си в Румъния, където била изпращана и печалбата от престъпната дейност. Двама от предадените на съд са осъждани за измами. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *