Духът на българския войник завладя Велико Търново (СНИМКИ, ВИДЕО)

0

Хиляди наблюдаваха бойни и строеви хватки, въоръжение и армейско оборудване по време на информационната борса „Бъди войник“

Мила Милчева

 

Бойни  и строеви хватки, въоръжение и съвременно армейско оборудване събраха хиляди великотърновци дне следобед на паркинга зад Военния клуб. Там се проведе етап от кампанията на Министерството на отбраната „Бъди войник”.

Основната цел на кампанията е да бъдат привлечени кандидати за военна служба като се запознаят предварително с условията за кандидатстване, социалния статут на военнослужещия, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България.

Кампанията започна през октомври 2018 г. и завършва  във Велико Търново. В нея участват структури на Министерството на отбраната и военни формирования от Българската армия.

Малки и големи посетиха информационната борса за войници и матроси, за да се получат информация не само за условията на кандидатстване за войнишки длъжности, но също и за професиите в Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Силите за специални операции, Националната гвардейска част и Служба „Военна полиция“. Всеки желаещ на място можеше да се запознае с критериите за подбор, с предимствата на професия „войник“, както и с възможностите за кариерно развитие по време на военната служба.

Голям интерес предиздвикаха образците оръжие, военна техника и оборудване и демонстрацията на бойни и строеви  хватки.

 

Първи се изяви представителният блок на НВУ „Васил Левски”, който демонстрира строеви хватки и умения с оръжие. В техните униформи са вплетени елементи от юнкерската и подофицерската униформи от войните за национално освобождение и обединение, а пушките им са легендарните  „Манлихер”, образец 1895 година.

Показ на експонати на военна тематика показаха представители на Национално дружество „Традиция” във Велико Търново, стари докумени пък представи Държавния военно-исторически архив във В.Търново.

Особена атракция баха демонстрациите на бойни умения на представителите на 68 бригада – Специални сили, които показаха ръкопашен бой, чупене на тухли със и без огън и др.

На щандовете много мъже си спомняха годините на отбиването на своята войнишка служба и споделяха съкровени за тях моменти от онова време. Ученици пък не пропуснаха да се „маскират“ със специалните бои за прикритие и използваха възможността да се качат във военните машини. Особено щастливи бяха най-малките, които се снимаха се с пилотски шлемове и униформи. Изненадващо повечето от младите хора споделиха пред „Болярски новини“, че искат да се върне задължителната военна служба.Деветокласници от Американския колеж „Аркус“ споделиха своето желание да станат войници, но не в предишния формат от две години, а за по-кратък срок.

Гости на информационната борса бяха военният министър Красимир Каракачанов, кметът на Велико Търново Даниел Панов, представители на МО, висши военни и др.

Програмата продължи с концерт  в МДТ „Константин Кисимов” с участието на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и Представителния гвардейски духов оркестър, изпълнителите Орлин Горанов, Гуна Иванова и много формации.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *