Община Свищов е в готовност за зимата

0

Наличната снeгопочистваща техника, която ще е на разположение през зимния сезон, бе показана и е в готовност да посрещнe изпитанията на зимата

С настъпването на месец ноември в община Свищов са взети необходимите мерки за безпроблемно посрещане на зимата, съобщиха пред медиите кметът на община Свищов Генчо Генчев и зам.-кметът Бедри Алиев.

Наличната снeгопочистваща техника, която ще е на разположение през зимния сезон бе показана и е в готовност. Ресорният зам.-кметът поясни, че Общинско предприятие „Чистота – Свищов“ разполага с четири автомобила (един МАЗ, един високопроходим Unimog, два трактора), както и един челен товарач, които са преминали технически преглед и са оборудвани с всичко необходимо, за да посрещнат изпитанията на зимата.

Кметът Генчев допълни, че Общината разполага и с нова техника, която е на разположение благодарение на реализиран проект по програмата за Трансгранично сътрудничество, а ангажимент за съдействие са поели и голяма част от земеделските кооперации и фирми в община Свищов. „Както всяка година, сме в готовност адекватно да отреагираме на зимната обстановка и да посрещнем зимния сезон. Обезпечени сме с техника, а тази година имаме и споразумение с Областно пътно управление – Велико Търново да си сътрудничим в почистването както на град Свищов, така и в селищната система.“, каза още той.
Както всяка година, приоритет по време на зимното почистване ще бъдат обществените и общински сгради – общинската болница, училищата, полицията, пожарната и др. След това са главните пътни артерии, подходите към града и населените места. За обезледяването на пътните участъци са закупени 250 тона сол, които са доказано ефективни при зимни условия.

Детските градини и училищата вече са снабдени с чувалчета сол, а до дни и всички населени места в общината да бъдат осигурени с пясък и сол.
Кметът на Свищов поясни, че вече са изготвени графиците за 24-часовите смени на служителите в ОП „Чистота – Свищов“, но заедно със зам.-кмета апелираха към гражданите да подхождат отговорно и когато завали снегът, да почистват редовно тротоарите пред домовете и магазините си.

„Нека не забравяме, че премахването на снега пред магазините и домовете е ангажимент жителите на Свищов. Апелираме към тях да подхождат съвестно и да си почистват редовно тротоарите. Обръщам се и към водачите на МПС, с молба да паркират  единствено на предназначените за тази цел места, за да не пречат на снегопочистването на улиците. Неправилното паркиране в тесните и труднодостъпни улици създава сериозен проблем за достъпа на снегопочистващата техника“, допълни още Бедри Алиев.
Чрез медиите, представителите на общинското ръководство не пропуснаха да благодарят на фирмите и земеделските кооперации, които ежегодно се включват с техниката си в зимното почистване и по този начин оказват незаменима помощ при справянето с предизвикателствата на зимата.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *