15 години отпразнува певческата група „Детелина” в Драгижево

 

Една от певческите групи, която твори успешно и представя Община Лясковец на престижни форуми в страната, отпразнува своя годишнина. 15 години творчество певиците от Драгижево честваха с много гости, приятели и почитатели в читалищния салон на селото. Да сподели празника със самодейците с поздрав и подарък дойде и кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Приветствия поднесоха и кметът на селото, председателят на Общинския съвет, председателят на читалището и всички приятели от общинските пенсионерски клубове. За да повеселят своите гости, 13-те певици, заедно с настоящия си ръководител Цветанка Христова, изпълниха над 10 избрани песни от богатия си репертоар, с които през последните години са завоювали много награди, носещи престиж както на родното им село, така и на Общината. Специален поздрав, с който поставиха начало на празненството си, беше изпълнението им на химна на групата, който е последната и най-нова авторска песен, написана за повода от маестро Христова. Музикално-поетичен поздрав към празнуващите възрастни самодейци отправи младото поколение на Драгижево, утрешните им продължители – малчуганите от драгижевската детска градина „Вълшебство”.

Фолклорната група, развиваща творческа дейност в село Драгижево, днес носи името „Детелина”. Тя функционира при читалище „Развитие-1894” и местния пенсионерски клуб „Вяра”. Създадена е по инициатива на Невянка Кирева, Злата Йоргова и Стефана Манукян, която става и неин пръв ръководител и солист. Първата и запомняща се и до днес изява на състава е в Областния пенсионерски песенен празник в град Полски Тръмбеш „Сребро в косите – младост в душите”. Певиците още тогава печелят златен медал за музикална програма, чийто автор, сценарист и художествен ръководител е Стефана Манукян, а музикалният съпровод е на Величко Димитров.

От 2010 година художествен ръководител на Групата за обработен фолклор става Цветанка Христова, която успешно ръководи певиците и до днес. Тогава от фолклорен състав, певческата формация преминава в Група за обработен фолклор, а по-късно ѝ е дадено и името „Детелина”. През изминалите девет години самодейките натрупват богат репертоар, благодарение на своя настоящ художествен ръководител маестро Цветанка Христова. Участвали са в певчески форуми с регионален, национален и международен характер и са носители на девет лауреатски звания. Удостоени са с много медали, плакети, дипломи и други награди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!