ВТУ няма задължения, увеличава с 10% заплатите от догодина, ако получи субсидия

 

С 10% ще бъдат увеличени заплатите на служителите на ВТУ от 1 януари 2020 г., ако бъдат отпуснати допълнително одобрените над 1 млн. лв. за следващата година и това бъде потвърдено от Министерството на образованието и науката.

Това заяви на нарочна пресконференция ректорът на висшето училище проф. Христо Бонжолов. Той посочи, че до края на годината на 100% ще бъдат изплатени трудовите възнаграждения, стипендиите на студентите и всичко дължимо като допълнителни плащания – магистърски програми, Център за квалификация, Департамент за продължаващото обучение, базови учители. Сумата възлиза на два месечни бюджета на ВТУ или 2 млн. лв. допълнителни пари върху 12-те заплати на преподавателите и служителите на ВТУ. Това са допълнителни средства изработени по програми. Другата добра новина е, че университетът няма задължения към този момент, за разлика от преди 4 години, когато беше на минус 6 млн. лева.

Във ВТУ започнаха своето обучение 10 китайски ученици в 12-и клас от асоциирани училища към Втори Пекински университет за чужди езици. Предстои им 10-месечно интензивно учене във висшето училище. Младежите вече има уроци по БЕЛ, английски език, история на България и регионални науки. След две години те ще върнат във ВТУ като студенти и ще имат издадени двойни дипломи – от Пекинския и българския университет. Китайските ученици са придружени от наставници и от родината си, от ВТУ.

След консултации в МОН и одобрение от Националния център за информация и документация във ВТУ започва магистърско обучение в областта на икономическите науки и издаване на т.нар. двойни дипломи. Засега има сключен договор с университет в Бишкек, Киргизстан. Обучението във ВТУ ще е през втората година.  Намерения са да продължим същата дейност с партньорите от Русия, Украйна, Виетнам и Азербайджан, казаха от ръководството на ВТУ.

Над 4 150 души ще се обучават през учебната 2019/2020 година във Великотърновския университет. От тях 3 724 са в степените бакалавър, магистър, доктор, 301 са квалификантите, 17 по акцията на МОН за мотивираните учители и десетки други студенти. 100 души са заявили желание да се обучават от кампанията „Рано рани”, която вече  стартира. Нов момент е, че чрез нея, се дават възможност кандидат-студените да запазят място и в направления и специалности, които са платена форма на обучение. Предвидени са три общоуниверситетски изпита – по история, български и английски език. Те ще бъдат на 22 февруари, 4 април и 6 юни 2020 г. Разширява се и електронното подаване на документи в магистърските и бакалавърските програми.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!