Първа копка на строителните работи на два обекта направиха в Община Лясковец

0

 

Община Лясковец започна изпълнението на строително-ремонтните работи по проект „Приказки за култура, история и природа“, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния – България 2014-2020”,  съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Проектът обхваща цялостна реконструкция на две зони: „Еко зона за рекреация, изкуства и спорт в град Лясковец” и „Възстановяване на зона за обществен отдих в село Козаревец”, като е насочен към модернизиране на туристическа инфраструктура, свързана с природното и културно наследство.

Изпълнител на обектите е „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, като общата стойност на строително – ремонтните работи е 855 525 лева, а срока за завършване на обектите е 6 месеца. Първата копка бе направена от кмета на село Козаревец – Красимира Колева, тъй като в селото се предвижда да бъде изцяло променен облика на централния площад и парковата зона около читалище „Земеделец-1899“ в село Козаревец.

Изпълнението на строително-монтажни работи включва следните дейности: строително – монтажни и ремонтни дейности, свързани с изграждане на зона за отдих, развлечения и спорт, чрез обновяване и функционално преустройство на част от централен парк в град Лясковец, който представлява връзка между централната градска част с местност „Лесопарка“. В градския парк на Лясковец се обособяват следните зони: маунтин-байк зона (зона за екстремен вело-спорт в пресечен терен) – изграждане на алея за спортно колоездене, с виражи, препятствия и съоръжения; изграждане на скейтборд зона със стоманобетонов скейтборд елипсовиден улей; арт-зона с места за отдих и рекреация и открита стена за рисуване; зона с детска площадка, предназначена за деца от 3 до 12 години – с монтаж на люлки и детски образователни съоръжения „Опознай България“;

В село Козаревец се предвиждат строителни дейности, свързани с възстановяване на зона за обществен отдих в парковото пространство, прилежащо към сградата на читалището и ремонт за възстановяване и обновяване на настилки и осветление на площад „Марияна Димитрова”. Предвидена е подмяна на настилката на тротоарите, прилежащи към парковото пространство около читалището с вибропресовани бетонни плочи. В Козаревец ще бъде изградена и детска площадка за игра в част от пространството около читалището, ще бъдат монтирани и три вида тематични занимателни игри. В площадното пространство ще се изпълнява и нова настилка от различни по вид и цвят бетонни и каменни плочи ще бъдат монтирани елементи на градското обзавеждане – пейки, кошчета и стълбове за осветление.

Общата стойност на проекта възлиза на 1 097 962 евро, а продължителността му е   24 месеца, като проекта се изпълнява в партньорство с община Виделе (окръг Телеорман, Румъния).

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *