Демократична България с осем предложения към Инвестиционната програма на Велико Търново

 

Да бъдат отделени средства за пътна, транспортна и културна инфраструктура за община Велико Търново, предлага групата общински съветници от „Демократична България“. От там предлагат  да бъдат отпуснати средства за ремонт на пътен участък от около 2 км. в промишлената зона на град Дебелец, където са разположени стратегически предприятия, в които работят около 300 човека, но лошата инфраструктура отблъсква потенциалните инвеститори.

За кв. Асенов предложението е да се постави  увеличително огледало и знак за ограничение на скоростта от 20 км. на автобусната спирка, вляво от каменния мост, както и да се обособи пешеходна пътека. След моста вляво по ул. „Цар Иван Асен II“ да се постави знак „Влизането забранено“, който обаче да не важи за местните хора.

Общината да закупи и инсталира автоматични измервателни станции за мониторинг на чистотата на атмосферния въздух е другото предложение. Така ще се осигури непрестанен мониторинг на замърсеността на атмосферния въздух. Станциите следва да бъдат разположени на в индустриалните райони, в централните градски части и жилищните райони. Да бъде изградена система за наблюдение на резултатите от измерванията, която да е достъпна в реално време и с безплатен и неограничен достъп за гражданите, гласи още предложението.

Другите акценти са подпомагане на доброволчеството и гражданското участие в Община Велико Търново, поставянето на информационно табло  пред залата “Рафаел Михайлов“, както и закупуването на закрит сглобяем балон за зимен масов спорт, който да се използва на подходящ терен до Спортното училище.

За разработване на система за интерактивен градски транспорт, настоява още групата на „Демократична България“. Така ще се улесни персоналната мобилност на търновци и ще се подобри възможността за планирането на ежедневните пътувания и използването на връзки между различните видове транспорт. Часовете на пристигане и отпътуване на  съответния транспорт могат да станат напълно предвидими, което ще оптимизира планирането на времето, което гражданите ежедневно прекарват в пътуване. Това се случва като в реално време ще се проследява в колко часа ще стигне даден автобус и колко време ще отнеме, за да стигне до следващата спирка. По-късно би могла към интерактивната схема да се включат и транспортните схеми на околните общини – Горна Оряховица и Лясковец. За да се осъществи това е общината трябва да проведе официална кореспонденция с google.com и да предостави статична информация, което дава схемата на разписанието на автобусите, както и динамична информация – като се поставят сим карти във всеки автобус от градския транспорт, които ще могат да подават информация в реално време къде се намира транспортното средство и колко време ще му е нужно, за да достигне до следващата спирка. Бюджетът за тази система е 5 000 лв. за статичната информация и между 50 и 150 000 лв. за динамичната, в зависимост от самоучастието на превозваческите компании.

„Търново – карта“ е последното предложение. То е насочено за пенсионери и хора с доходи под социалния минимум. Предвижда безплатен достъп до общински музеи, библиотеки и галерии; безплатно членство в читалища; достъп до мрежи от културни институции, организирани от общината, предоставящи отстъпки или безплатни посещения на постановки, концерти, събития за притежателите на картата, както и достъп до организирани от общината мрежи от хранителни магазини (например 35% отстъпки за продукти с изтичащ срок на годност), и магазини за дрехи втора употреба. Бюджетът за това е приблизително е около 14 000 лв. годишно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!