Дариха бюст паметник на ген. сава Муткуров на Регионалния исторически музей

0

Комитет „ Генерал Сава Муткуров“ дари бюст паметник на бележития военен на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Това се случи тази вечер в залата на Музей „Възраждане и Учредително събрание” на тържество, с което беше почетена паметта на видния търновец и бяха показани негови вещи и  ордени.

Проф. Георги Камарашев, председател на комитета и зам.-кмет на Велико Търново, обяви дарението, което беше прието с благодарност от директора на музея Иван Църов. Проф. Камарашев припомни, че датата не е избрана случайно, тъй като на 4 декември  т.г . се навършват 167 години от рождението на ген. Муткуров. Бюстът е изработен от скулптора Денислав Сираков и е трябвало да бъде поставен в парк „Марно поле”.  В последствие обаче правнукът на ген. Муткуров Александър Кирков дари изящен мраморен бюст-паметник, съхраняван  от семейството в продължение на 60 години, след като е била демонтиран при вандалско поругаване на гроба на генерал Муткуров в софийската църква „Свети Спас“.

При реставрацията на бюста, изработен преди 125 години, се оказа, че е дело на известен италиански скулптор.  Паметникът беше открит тържествено през септември т.г.

„Ген. Сава Муткуров е първият български генерал в следосвобожденска България. Той е завършил Военно училище в Русия, служил е в Руската армия и е участвал в боевете на Шипка като ротен командир в нея. След Освобождението е офицер в Румелийската милиция. Той е един от инициаторите за акта на Съединение между България и Източна Румелия и неин военен стожер, тъй като със своите войски прикрива турската граница и възпрепятства евентуално нападение от Турция. След това оглавява контрапреврата срещу Батенберг и е основен съратник на Стамболов. Става министър на войната в неговото правителство и под негово ръководство се се изгражда съвременна българска армия”, посочи проф. Камарашев.

Той заяви и идеята в музея да бъде изградена зала на великотърновските регенти. В нея вече има вещи и снимки на Стефан Стамболов, ще бъде добавен и бюста на ген. Сава Муткуров, който е бил регент в периода на безкняжие при абдикацията на Батенберг. Намеренията на комитета са експозицията в залата да бъде обогатена с бюст, снимки и вещи на Георги Живков, който е бил регент по същото време, както и на ген. Никола Михов, регент преди смъртта на цар Борис III Обединител.

На тържеството тази вечер бяха отличени личности и институции за приноса им по осъществяване на дейността на комитет „Генерал Сава Муткуров”.Специални грамоти получиха Регионалният исторически музей, Регионална библиотека „П.Р Славейков”, Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, Националният военен университет и журналистът Мила Милчева.

Проф. Камарашев и Венелин Иванов, който е сред основните двигатели  на комитет „Ген. Сава Муткуров”, поднесоха цветя на паметника на забележителния търновец в парк „Марно поле”.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *