С 2,8 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ Община Велико Търново изгражда Комплекс за социални услуги 

0

Община Велико Търново ще изгради Kомплекс за социални грижи за възрастни хора и лица с умствена изостаналост, който включва и четири къщички в Церова кория с капацитет 60 души. Средствата са в размер на 2,8 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ , осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Къщичките ще са масивни едноетажни сгради в общ парцел, в който ще има места за отдих и почивка. Към една от тях ще има обща кухня майка в изнесена пристройка. В новите обекти ще бъдат преместени 60 души от Дома за възрастни с умствена изостаналост в Пчелище. Условията в него вече не отговарят на съвременните изисквания, а сградата е на Съюза на слепите.

80 на сто от обитателите на дома за хора с умствена изостаналост в село Пчелище са с умерена и тежка умствена изостаналост и се нуждаят от 24-часова грижа.

С част от средствата по проекта ще бъде ремонтирана сграда на ул. „Симеон Велики“ 3 във В. Търново, в която ще бъде изграден Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване. Капацитетът на новата социална услуга ще е за 15 лица. В другата половина на същата сграда ще има социални услуги за деца. Центърът за възрастни ще бъде със самостоятелен вход и собствено прилежащо дворно пространство. Във всяка сграда ще има помещения за общо ползване, лични и сервизни помещения.

Община Велико Търново е една от 10 пилотни общини, в които ще бъдат закрити първите десет домове за възрастни с умствена изостаналост и за възрастни с психични разстройства. До 31 януари 2020 г. Общината ще подаде проектно предложение към ОП „Развитие на човешките ресурси“ за създаване на Център за социална рехабилитация и интеграция. Срокът за приключване на дейностите е 4 февруари 2021 г. След тази дата местната администрация ще търси механизми, с които ще се подпомогне финансирането на предоставяните услуги, за да не са в тежест само на общинския бюджет, посочи заместник-кметът Снежана Данева – Иванова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *