Групата на БСП не участва в гласуването за Академична награда

0

 

Елица Топалова ще получи тазгодишната Академична награда на Община Велико Търново, чието парично изражение се равнява на пет хиляди евро. Призът е традиционен и се връчва по повод студентския празник. За Топалова гласуваха 22-ма от 36 местни парламентаристи, като групата на БСП не участва във вота. Причината за това изтъкна Стоян Витанов. Той подчерта, че номинираната студентка е завършила образованието си с успех 5,97 от семестриалните изпити, докато в същото време има друг абсолвент – от Юридическия факултет – Михаела Тюфекчиева, която е пълен отличник и представяла ВТУ на няколко международни конференции и олимпиади. Витанов изрази опасенията си, че тази кандидатура е неглижирана заради фамилията си, имайки предвид че баща й е един от знаковите партийни кадри на БСП във Велико Търново и самият той е общински съветник. Аргументите му обаче не останаха чути… Иначе другата номинация – на футболиста Калоян Ненчев за носител на наградата на името на Трифон Иванов, мина без проблеми. Освен това съветниците одобриха предложението новото футболно игрище до Спортното училище да носи името на легендарния защитник и гласуваха до се управлява от „Спортни имоти“.

Местните парламентаристи одобриха отпускането на 38 000 лв. за Хуманитарна гимназия, въпреки че първоначалното предложение – плод на счетоводна грешка, беше училището да получи 58 000 лв. Лично председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов посочи мотивите за тази финансова помощ. По думите му гимназията върви в правилната посока благодарение усилията на директора й Павлин Витанов. От 42 на 70 са се увеличили учениците в сравнение с миналата учебна година, а паралелките са нараснали от 5 на 6. 19 от учениците се обучават в хуманитарен профил, а останалите – в професиите „Лаборант” и „Изпълнител на термални процедури”.

Общинският съвет реши още да се отпусне и авансово финансова помощ за изграждане на Комплекс за социални грижи за възрастни хора и лица с умствена изостаналост.

В началото на сесията бе огласено, че БДО се отделя в самостоятелна политическа група с председател Калина Широкова.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *