Международна историческа конференция за Ньойския договор се провежда във ВТУ

0

 

Историческият факултет на ВТУ, катедра „Нова и най-нова история“ и Френският културен институт в София организират Международна историческа конференция на тема „Франция и мирната конференция в Париж. Амбиции и противопоставяне на силите в следвоенния свят. България между покрусата и надеждата – 100 години от подписването на Ньойския мирен договор“.
Конференцията бе открита на 4 декември в зала „Европа“ с приветствие от ректора на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов. В него той изрази задоволството си от успешния съвместен проект между ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Френския културен институт и от академичния начин, по който се отбелязва 100-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор. Проф. Хр. Бонджолов отправи силни послания в словото си – за разочарованието на хората отпреди 100 години, за тяхната тъга от загубата и на земи, и на хора, която днес като че ли става по-голяма; за липсата на обединяваща държавна политика за българите извън граница и на авторитети като Дядо Вазов; за странния факт, че говорим за мир, а работим за война. Ректорът цитира реплика от роля на големия Стефан Данаилов: „От земята българска и камен не давам.“ Проф. Хр. Бонджолов допълни, че темата, която ще се разисква на този научен форум е много голяма, болна тема за българите, рана в снагата на България, която няма да зарасне, докато няма единна национална политика и докато всички не милеят за българската държава. Той изтъкна, че пак има българи по света, които като апостоли обикалят и пазят българския корен.

Близо 40 преподаватели и научни работници от България, Франция и Русия участват с доклади в конференцията. Постигнатите резултати и научни коментари ще се публикуват в научен сборник на български език, който ще бъде с разширени резюмета на френски език. Проектът е финансиран и подкрепен от Френския културен институт в София.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *