ВТУ отбеляза тържествено Студентския празник

0

 

„Най-голямото постижение  на нашата  демокрация от 89-та година насам е академичната автономия. Обръщам се към всички преподаватели и студенти –колеги, не позволявайте да ни я отнемат. Това е единственото, което имаме“.

Това каза в приветственото си слово към преподаватели и студенти ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, по случай  предстоящият празник та студентите 8-ми декември. Той подчерта, че е сигурен в доброто бъдеще на  университета и се надява на тяхната  подкрепа.

Приветствие към своите колеги  поднесе и председателят на Студентския съвет Светослав Мишев, а от името на чуждестранните студенти, които се обучават във ВТУ – Лай Дзинтин. Тя изучава Българска филология в Пекинския университет за чужди езици в КНР. Освен това е приета за включено обучение във ВТУ по същата специалност със срок на обучение една академична година.

За Студентския празник приветствие поднесе и Георги Кирилов, който учи Бизнес администрация в Университета на Балеарските острови, Испания. В университета той е по програма Еразъм.

За празника бяха раздадени много награди. Единадесет души, по един от всеки факултет и по един от Филиала във Враца и Педагогическия колеж в Плевен, получиха стипендиите на Академичния съвет в размер на 1 000 лв. Те се изплащат от собствените средства на ВТУ.

За поредна година ректорът проф. д-р Христо Бонджолов  връчи личната си стипендия. Тя е учредена  на името на проф. Александър Бурмов, основател и първи ректор на Великотърновския университет по случай 100-годишнината от неговото рождение. Тази година трима студенти са носители на стипендията на Ректора.

За трети  път се връчи и стипендия на името на проф. д.ф.н. Георги Димов, ректор на ВТУ  1968-1970. Тя е учредена от неговия син Христо Димов.

Възпитаникът на Педагогически факултет Павел Цанков Стойчев дари три еднократни стипендии от по 250 лв. на отлични студенти, които се занимават с доброволческа дейност.

 

9 изявени студенти с отличен успех, по един от всеки факултет, получиха специални награди от Алианц Банк България. Освен тях 56 изявени момичета и момчета са спечелили национални и международни награди и имат значими научно-художествени и спортни постижения в периода декември 2018 г. – декември 2019 г. Сред тях има носители на златни, сребърни и бронзови медали, има спечелени отборно призови места на различни научни конференция, олимпиади и конкурси на национално и международно ниво.

Академичната награда на Общината тази година беше присъдена за Елица Топалов. Тя получи левовата равностойност на 5000 евро. Наградата й беше връчена от председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов и зам.-кметът проф. Георги Камарашев.


„Все още не мога да осъзная какво се случва, за мен е огромна чест. Голяма част от парите ще отидат за образованието ми, ще запиша докторантура, в момента следвам магистратура. Засега смятам да си остана във Велико Търново“, сподели Елица Топалова.

Снимки: пресцентър ВТУ

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *