С гайда и сълзи от радост откриха изложбата „Родопа планина – една голяма любов” на  Мирослав Момински (снимки, видео)

0

Мила Милчева

Със завладяващо  изпълнение на родопска гайда тази вечер в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново беше открита изложбата „Родопа планина – една голяма любов”. Автор на фотосите е известният майстор зад обектива и криминалист по професия Мирослав Момински.

„Преди да се запозная с Миро познавах много хора – някои, болни от любов, други – болни от амбиции, но за пръв път в него видях човек, „болен” от Родопите. Преди няколко години той заживя близо до морето и решихме, че болестта му ще отслабне, но Родопите го „втресоха” и затеглиха още по-силно. Дори морето забеляза това. Един ден на Камен бряг  в прилив на ревност то му изпрати една голяма солена вълна, която му заля фотоапарата. Миро разбра правилно нишана – че мястото му не е до морето, а в планината” Това каза  Пенчо Чуков – фотограф и приятел на Момински, който откри изложбата.

„Пейзажът е един от най-подценяваните жанрове във фотографията. Много хора смятат, че за да снимаш пейзаж е лесно. Но в добрия пейзаж има уловен миг, има разказ. Природата никога не рисува едни и същи картини. Вече 15 години и аз снимам Родопите и съм се убедил в едно. Планината не се снима с фотоапарат. Тя се снима с душа. Във фотографиите на Миро ще видите точно това – неговата душа”, каза още Чуков.  Преди да даде думата на автора, той поднесе и своята изненада към него – завладяващо изпълнение на живо  на родопска гайда. Още при първите звуци на музиката, Момински не успя да скрие сълзите си и огромната емоция, която не го напусна през цялата вечер.

Той благодари на всички, които са го подкрепили за реализиране на изложбата – на кмета Даниел Панов, на екипа на Изложбени зали, на всички колеги –фотографи.

В 46 фотографии показвам какво съм почуствал и изживял в Родопа – планината, която нося в сърцето си, каза пред „Болярски новини” Мирослав Момински. Той не помни кога за пръв път го е завладала магията на тази планина, но призна, че всеки път я гледа с различни очи и открива нови и нови неща в нея. Тя е и пъстра, и черно-бяла, усмихната и сърдита, тъжна и радостна, така описва своя контакт с Родопа криминалистът. Миро Момински няма обяснение как съчетава в себе си строгостта на полицейската професия и изящните нюанси на поетичната фотография. Казва, че носи усета към красивото в себе си и опитва да го предаде на другите. Споделя също, че едно от най-вълнуващите преживявания в планината са контактите с нейните хора – открити, скромни и трудолюбиви българи, които пазят в дълбините на своята душевност много забравени в днешните ни дни добродетели.

Мирослав Момински е роден на 27.12.1976 г. във  Велико Търново. Работи в системата на МВР  от 1998 г . Артист е на Световната федерация за фотографско изкуство (AFIAP), участвал e в над 30 изложби в България и по света, в над 30 салони на ФИАП в над 20 държави. Носител е на много медали, български и международни отличия.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *