С до 30 % са намалели разходите за отопление в училища и детски градини във Велико Търново след проект за 8,8 млн. лева

0

 

Мила Милчева

Вандали стреляли с огнестрелно оръжие по фасадата на ремонтирана детска градина

С 25-30 на сто са намалели разходите за отопление в училища и детски градини след реализиран проект „Развитие на модерна образователна инфраструктура в гр. Велико Търново” на стойност 8 784 724 лева. Проектът е финансиран по ОП „Региони в растеж”. Данните бяха изнесени от представители на Община Велико Търново на заключителна пресконференция днес.

По проекта са реализирани дейности за реконструкция  и модернизация на три детски градини и три училища в старата столица. Това са ДГ „Рада Войвода” в кв. „Чолаковци”, ДГ „Ален мак” в кв. „Бузлуджа”, ДГ „Пролет” в старата част на града, СУ „Владимир Комаров”, СУ „Г. С Раковски” и Спортно училище „Георги Живков”, в които се отглеждат и обучават над 1100 деца и ученици.

Обектите са избрани след широко обществено обсъждане, като са отчетени лошите конструктивни характеристики на сградния фонд, нуждаещ се от укрепване и модернизиране, необходимост от достъпна среда за хората със специални потребности и прилагане на мерки за енергийна ефективност. По проекта са извършени основни вътрешни и външни ремонти на сградите, монтирано е съвременно оборудване и обзавеждане, изградени са възобновяеми енергийни източници и т.н.

Детските градини и училищата са неузнаваеми след ремонтите, показаха снимки, правени преди и след дейностите. Условията в тях са коренно различни, помещенията са модерни, красиви и приветливи  и създават отлични условия за обучение на децата.

Повечето от сградите не са ремонтирани от 60-те и 70-те години на миналия век, а сградата на ДГ „Пролет” в стария град е близо 100-годишна. Ако някъде са правени подобрения, те са частични. Сега подновяването е цялостно и това е едно от големите достойнства на проекта, обясни Мариела Цонева, директор  на дирекция „Проекти и програми“ в Община В. Търново. Тя представи параметрите на проекта заедно със Зорница Кънчева – Миладинова, началник на отдел „Околна среда“ в Общината, Пенка Игнатова – директор на образователната дирекция, Розалия Личева – началник на РУО, директори на училищата и детските градини.

Цонева подчерта, че се очаква в новия програмен период да бъдат отпуснати средства за цялостни ремонти в образователната инфраструктура и  в останалите населени места в региона.

За съжаление, един от основните проблеми е опазването на обновените обекти от вандалски посегателства, които вече са започнали. Един от най-фрапантните случаи е обстрелване на фасадата на ДГ „Ален мак” с огнестрелно оръжие.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *