Томислав Дончев връчи дипломите на отличници абсолвенти от „Администрация и управление“ и „Социални дейности“

 

Вицепремиерът призна, че с партийните субсидии се е получила „голяма бъркотия“

Нова информационна система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз се очаква да заработи от следващата година в нашата страна. Това заяви във Велико Търново вицепремиерът Томислав Дончев, който дойде във ВТУ, за да връчи дипломите на отличниците абсолвенти от „Администрация и управление“ и „Социални дейности“. По думите му, системата е копие на големия ИСУН и цели още по-голяма прозрачност, а в момента се изготвя софтуерът. Системата ще наблюдава само проектите с европейско финансиране, тай като „най-големият враг на всички злоупотреби е прозрачността“.

Вицепремиерът коментира и злободневната тема с партийните субсидии, след като вчера депутатите гласуваха те да станат от 1 на 8 лв. Той призна, че е станала „голяма бъркотия“,  и поиска да се направи анализ на текстове и процедури, така че да има шанс това да се поправи.

Относно заложеното увеличението от 10% на заплатите в сектор администрация в бюджета за следващата година, Дончев посочи, че то не е малко, защото се случва за пореден път. По думите му има дефицит на пазара на труда, т.е. липсват специалисти и затова трябва активна политика в тази насока.

„На нас ни е необходимо един стратегически преглед на всичките ни системи на социално подпомагане и услуги, които предоставяме към момента. Вярвам, че г-жа Деница Сачева, сегашният социален министър ще се справи“, допълни още Томислав Дончев.

„Целта е по-подготвени, по-мотивирани и по-млади хора, и най-вече хора с по-добър интегритет да влязат в администрациите. Човек в администрацията, който няма необходимите нива на почтеност, е опасен не само за самата администрация, а и за цялата държава. Затова се стремим всичко, което се случва в администрацията да бъде достъпно за хората“, подчерта още вицепремиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!