Баварска коледна разходка с аромат на греяно вино, вурстове, шоколад и канела (СНИМКИ, ВИДЕО)

0

Мила Милчева

Двойка възрастни японци, ухилени до ушите, вдигат наздравица с група американски тийнейджъри със суитшърти и раници, трима костюмирани англичани,  двама баварци в народни носии и за щипка пипер на цялата пъстра интернационална група – с нас, група българи. Всички  сме зачервили бузите – къде от бръснещия студ, който е превзел Мюнхен в първите дни на декември, къде от греяното вино – глювайн. На дървената маса, около която е това вавилонско стълпотворение, тече някакъв смесено езичен, весел разговор. На един от прочутите коледни базари в баварската столица е гмеж от народ, но никой не показва изнервеност, дечица тичат, бебета спят в колички, хора се разхождат усмихнати с чаши. Мирише на канела и карамел, на печени кестени, на вурстове, които цвърчат от съседната скара, на шоколад… С две думи – мирише на Коледа.

 

Не знам точно колко са коледните базари в Мюнхен, но изникват най-ненадейно пред погледа ни – на някоя пресечка, във вътрешен двор, на малък площад.  Обикновено съчетават около двайсетина дървени къщички, наредени плътно една до друга, пред които има високи маси за по няколко човека. Много от посетителите се спират на тях, за да хапнат, да изпият чаша греяно вино или бира, да си поговорят.  Търговията върви с пълна сила. Разбира се, опашките се вият най-много пред щандовете с ядене и пиене. Така и не успявам да разгадая дори малка част от кулинарните специалитети. Вурстовете са ясни, бретцелите – също, но повечето местни хора избират за мезе на виното някакви манджи със зеле, месо, картофи и цвекло, с трудни за произнасяне немски имена. На места се предлага риба, на друг щанд  се върти цяло печено прасенце. Сладките изкушения варират от карамелизирани ядки, през прочутите коледни меденки, щолени, плодове в шоколад,захаросани ябълки, козуначени спиралки, джинджифилови курабии и много други сладости.

Основният базар е пред кметството на Мариенплац. Учудвам се, че точно тук, където буквално е стълпотворение от туристи от най-различни народности, се спират и местните хора, без въобще да се притесняват от гълчавата, бутането и тясното пространство. Звънът на камбаните на всеки кръгъл час допълнително придава очарование на мястото.

Казват, че базарът тук се организира още от 14 век, споменава се официално в документ като базара на Свети Николас от 1642 година. Традицията  е да се продават ръчно изработени предмети – изящни стъклени играчки за елха, които нямат нищо общо с китайската ширпотреба, фини дърворезби, пухкави кожени одеала, възглавници, елечета, плетени чорапи, свещи от пчелен восък, продукти от натурален баварски мед, ретро картички…

Изключителна атмосфера отриваме на съседния базар – този на Одеонплац, който е изцяло в средновековен стил. Продавачите и аниматорите са облечени в традиционни облекла,  което създава особено романтична обстановка. И тук майстори занаятчии демонстрират пред очите на посетителите своите умения. Децата, а и възрастните, с интерес наблюдават човек на кокили, който се опитва да събуди огромен дървен дракон, или пък екзотични танцьорки. Точно тук опитваме разновидност на греяното вино – Feuerzangenbowle – „пунш с огнени езици” , при който на ръба на керамична чаша в специфична форма се запалва бучка захар, напоена с ром и се изчаква тя да се разтече във виното. Газените лампи и пламъците на чашите създават уют и настроение, и много бързо успяваме да изключим пресмятането, че за една чаша вино сме платили по 12 лева, а за порция храна – поне 20 лева…

 

Въпреки студа, немците не изневеряват и на любимата си бира, която продължават да пият в бирените градини и малките баварски кръчмички близо до центъра. Опитваме да си намерим място в няколко от тях, които са далеч от туристическия поток, но това се оказва мисия невъзможна. Цели фамилии са излезли на обяд в неделния ден и се наслаждават часове наред на храната и  питиетата си.

Няма как да не минем и през историческата пивоварна Хофбройхаус (Hofbräuhaus) . Бирарията с високите си сводове, дъбовите маси и баварския оркестър е истински храм на кехлибарения еликсир, където всекидневно се изпиват между 5 и 20 тона пиво. Равни пред божественото питие, там еднолитрови халби са държали милиони клиенти, сред които Ленин, Хитлер, Горбачов… В прочутата бирария са се отбивали и много именитости от миналото като австрийската императрица Сиси, а Волфганг Амадеус Моцерт е написал тук част от операта „Идоменей“. По-късно най-известната бирария в света посещавали астронавтите на НАСА, треньорът Ван Гаал, както и Джорд Буш-старши.

На втория етаж по време на Втората световна война се е събирал елита на войската на Хитлер, както и негови съратници. Тук през 1920 г. е основана нацистката партия. През 1940 г. Адолф Хитлер държи тържествена реч в Празничната зала в ,,Hofbräuhaus” по случай 24 февруари 1920 г.

Немците обаче не обичат пивоварната да се свързва с мускатакия човек, а по-скоро с музиката на живо и пищните сервитьорки, които носят по няколко огромни халби за радост на клиентите.

Хофбройхаус е построена по времето на баварския дук Вилхелм V през 16 в., Тогава тя служела единствено за нуждите на двора – да не се внася скъпо пиво, а да се вари на място там.

Обикновеното население не е можело да влиза в сградата и двора чак до 1828 г., когато е отворена гостоприемницата. Така дошло и името й, което в превод означава „Дворцова пивоварна“.

Редовните клиенти тук имат своята собствена маса, отбелязана с табелка. Ако някой е седнал на мястото им, те могат да го вдигнат по всяко време. Освен това имат свои сейфове, в които могат да съхраняват личните си халби. За да попаднеш в графата на редовните клиенти, трябва да посещаваш бирарията четири пъти в седмицата, всяка седмица, всеки месец и всяка година в продължение на 10 години.

Мюнхен пращи по шевовете преди Коледа, а сред огромните тълпи от туристи може да бъде чута реч от всички краища на света. Коледните базари са притегателно място и за местните хора, а срещите между приятели и колеги на по чаша вино или бира, са особено популярни тези дни.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *