Новият старши треньор на „Етър” Петко Петков: „Аз съм човек с големи амбиции. Чест и отговорност е да водя „Етър”

М. Милчева

Вчера председателят на УС на ФК „Етър” проф. Георги Камарашев е подписал договор с новия старши треньор на клуба Петко Петков. Предложението за  новия наставник е от членовете на ръководството Цанко Цветанов и Александър Нанков. Договорът няма краен срок, съдържа клаузи за прекратяване по желание на една от двете страни. Вчера Петков проведе и първата си тренировка с отбора. Очакванията на УС към новия наставник са тимът за продължи в първа група и той да надгради направеното от предшествениците му досега.

Петко Петков е роден в София на 29 март 1968 г.( астрален близнак е с бившия треньор на „Етър” Красимир Балъков). В целия си съзнателен живот се е занимавал само с футбол. Бил е състезател първо в школата на ФК „Люлин” в София, след това в Армейска школа „Чавдар”, ФК „Академик” Сф и „Септември” Сф. Кариерата му като футболист е кратка, от 1993 година е треньор. Започнал е на най-ниското ниво като наставник на деца. Както сам определя старта си, преди мачовете чертаел терена с трици и слагал мрежите и флагчетата.

Следват школите на „Септември”, „Литекс”, „Славия”, „Лудогорец… За кратък период работи Казахстан. Преди месец е бил треньор на ЦСКА – 1948. В кариерата си е бил старши треньор на „Литекс”, има и спечелена купа с този отбор. Като помощник-треньор има участие в пет шампионски титли на България –  две с „Литекс” и три с „Лудогорец”.

 

– Защо приехте предизвикателството да станете старши треньор на „Етър”?

– За мен е чест да получа предложение от клуб като „Етър”, който има големи традиции в българския футбол. Всички знаем колко е допринесъл „Етър” за националните отбори, за постиженията на международно ниво, всички познаваме историята на клуба. Освен чест, за мен това е и огромна отговорност, изискванията са високи. Надявам се, че с всеотдайна работа ще изпълним целите си.

Един от основните упреци към предшественика Ви Росен Кирилов беше, че владее спортно-техническата подготовка, но не успя да приложи лидерски умения за обединение на тима. Мислите ли, че ще се справите с тази ситуация и криза?

– В моята кариера на нито едно място не съм отишъл наготово . Навсякаде е имало проблеми и трудни ситуации. „Етър” е добър отбор. Вярно е, че тенденция през последните години е част от добрите играчи да си тръгват от клуба. Точно това е и основната задача – да изградим боеспособен отбор, да се спре отлива на добри играчи и да привлечем такива, за да може отборът да радва феновете.

Ще има ли рокади в отбора?

– Едва от вчера съм реален участник в тренировъчния процес. За мача срещу „Ботев” – Враца, революции около състава няма да има. Като цяло познавам футбилистите. С голяма част от тях съм работил, на някои съм бил треньор още при юношите, други съм тренирал в мъжките отбори. В общи линии съм наясно с възможностите на отбора. Мисля че периодът ми за адаптация ще е кратък.

– Каква е Вашата лична цел като старши треньор на виолетовите?

– Целта за всеки треньор е да постига успехи, за мен това означава да развием нивото на отбора, което има в момента. Треньорският щаб в лицето на Тошко Киселичков, Калоян Чакъров и Илиян Кираков продължава работата си в „Етър”. Може да има развитие в екипа, но занапред.

– За двубоя с „Ботев” – Враца, който е среща от последен кръг от първенството, вярвам  на футболистите.  Лично аз като треньор очаквам от момчетата да дадат максимума от себе си. За три дена няма да променя стила на игра и това е несериозно, ако се твърди. Където и да съм бил на работа, си отварям сърцето за всички – за играчи, служители, фенове. Така съм възпитан. Ще изслушам всеки и ще чуя мнения, но в крайна сметка решенията ще вземам аз, аз нося отговорност за развитието на отбора.

Неслучайно не съм се скрил от този мач. Повечето от колегите сигурно щяха да стоят на трибуната и да наблюдават отстрани. Аз ще съм до футболистите , до тъч линията от първия момент. Искам да видя как възприемат това, за което си говорим. С магическа пръчка за три дена няма как да прекроя нещата, но беше важно да започна работа веднага.

Аз съм човек с големи амбиции. Всеки отбор има накъде да се развива . При „Етър” има спад от миналата година. До известна степен това се дължи на отлива на основни футболисти, които излязоха от състава, няма начин това да не окаже влияние. Но „Етър” има потенциал да изглежда по-добре и с тези футболисти.

– Какъв стил на игра изповядате, какво е Вашето верую във футбола?

– Обичам да побеждавам, обичам печелившия стил. „Етър” в сегашното си състояние едва ли изглежда така, както аз искам. Целите са отборът да доминира на терена, да играем в половината на противника, да се харесваме на публиката и мисля, че ще постигнем това.

(в интервюто са използвани въпроси  и на други медии)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!