Даниел Панов и Цвета Караянчева откриха голяма конференция за новоизбраните кметове и общински съвети

0

 

Панов: „Заедно и в диалог е формулата за успешно развитие на общините“

 

„Единственият начин, по който добрите предначертания могат да се превърнат в реалност, е да работим заедно. Единственият механизъм, който дава възможност да използваме потенциала на всеки и да не накърним ничии права, е диалогът“.

С тези думи кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов откри встъпителната конференция за новоизбраните кметове и общински съвети. Форумът събра в столицата София над 400 представители на местната власт в цяла България. Събитието е организирано от Националното сдружение на общините в Република България.

Даниел Панов постави начало на конференцията заедно с изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева. Официален гост е председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева. Тя оцени като активно и резултатно взаимодействието на НСОРБ с Парламента и подчерта, че смисълът на ефективната взаимна комуникация е в своевременното изработване на правилни законодателни решения.

В конференцията участват също вицепремиерът Томислав Дончев и петима министри – Нено Димов /на околната среда и водите/, Деница Сачева /на труда и социалната политика/, Красимир Вълчев /на образованието и науката/, Петя Аврамова /на регионалното развитие/, Десислава Танева /на земеделието и храните/.

Панов определи формата на събитието като платформа за конструктивна дискусия на управленския ресурс на страната, който е отговорен за решенията, пряко засягащи живота на всеки български гражданин, а също и за политиките във всяка сфера от  обществения живот. Мандат 2019 – 2023 г. предстои да бъде един от най-сложните за местната власт – предстои въвеждането на новия модел на интегрирано планиране на общинско и регионално равнище. За проектите, които ще бъдат реализирани в новия програмен период, от особена важност ще е постигането на комплексен ефект в различните сфери на развитие, акцентира Панов. Сред приоритетите пред управлението той очерта и активното прилагане на политиките за устойчиво развитие.

„Над 18 милиарда лева евросредства са инвестирани в българските общини досега. Време е да поемем по пътя на модерното управление. Бъдещето е в зелените политики, умните градове, енергоспестяващите технологии, щадящите околната среда решения“, подчерта Даниел Панов.

Той отбеляза, че функциите и правомощията на местната власт все по-силно намират отражение в правните актове и това е знак, че истинският смисъл на демокрацията е част от философията на всеки закон. Той припомни, че споразумението за сътрудничество между Народното събрание и Сдружението на общините е признание, че обединените в НСОРБ общини са равноправен партньор. Сдружението има трайно присъствие във всички консултативни формати на национално и регионално ниво. По този начин местната власт участва както във формирането на дългосрочната визия за развитието на страната и в обсъждането на конкретните механизми за нейното осъществяване.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *