Нови тоалети, ракия под масата и „Бяла роза” – сценарият на коледните банкети

М. Милчева

Коледните банкети са във вихъра си. Малки и големи колективи от предприятия, общински и държавни учреждения,  училища и детски градини, фирми, здравни заведения, търговски обекти, са определили една дата от декември, за да проведат задължителния празничен купон. Пари за премии може и да няма навсякъде, но без банкет – не може!

Сега е урожаят на ресторантите във Велико Търново. Места няма никъде, а резервациите са направени още миналия месец.

Обикновено женската част от колективите е по-развълнувана от празничните прояви през декември. След ежедневните задължения на работното място, тази вечер е времето жените да излязат от обичайните си делови одежди, да отидат на фризьор, да си купят нова дрешка, да минат през козметик и маникюр. Някои, разбира се, хич не се трогват от общия тон и предпочитат да отидат на купона с дънки, но всеки има право на избор.

Сценариите за коледно-новогодишните увеселения обикновено са едни и същи. Колективът сяда. Тук обикновено е щекотливият момент – кой да бъде настанен до шефа. Защото това, да поддържаш цяла вечер разговор с началника, не е лесна работа. Слава Богу, във всеки един колектив, има желаещи да поемат този тежък кръст, за някои дори си е удоволствие.

Докато тече времето на 50-те грама ракия и салата, включени в задължителното меню, разговорите обикновено се водят между съседите по място. За да се поддържа веселия тон на масата, зевзеците подхвърлят и реплики към по-далечните краища. Когато платеният лимит на алкохола се изчерпи, от под масите започват да се вадят традиционните пластмасови бутилки от кока-кола, с капачки от фанта, в които, разбира се, има ракия. Сервитьорите не остават особено доволни от тези акробатики, но са напълно наясно, че тенденцията няма как да бъде спряна.

През това време оркестърът или диджеят поддържат настроението с евъргрийни, българска естрада, популярни мелодии. Това е и времето на томболите, нахлупването на смешни шапки, огромни очила, еленови рогца и други забавления, ако, естествено, някой от колектива се е заел да ги подготви.  Обикновено всеки екип си има по един ентусиазиран културномасовик, който организира изненадите за всички банкети. Проблемът е, че често идеите му зациклят и има голяма вероятност сценарият да се повтори от миналата година.

Разбира се, най-прекрасният вариант е, ако колективът празнува някъде самостоятелно. Тогава може да се разиграят доста интересни програми за вечерта – със скечове, смешни викторини, състезания по танци, надпяване и куп щуротии, в които изненадващо се включват и най-големите сухари от общността. Това обаче трудно може да стане в ресторантска среда, където като сардели са наблъскани поне пет колектива от съвсем различни области.

Между другото – една от най-прекрасните игри преди празника, е „Коледният ангел”. Тя се организира около месец по-рано и е най-подходяща за екипи от поне 15-20 човека. Всички теглят по един затворен плик, в който има името на колега. Не трябва да го споделят с никого. До определената дата – например на коледния банкет, трябва всеки ден, или през ден, да правят изненади на този човек, без той по никакъв начин да разбира кой е неговият ангел. Тази игра обикновено развихря до неузнаваемост фантазията на всички в колектива, те стават все по-изобретателни. Мили подаръчета на бюрото, послания във вид на стихове, приказки, притчи, обаждания от прочути артисти, певци, изпълнения на гайди, класически серенади, снимки с музейни съкровища и какво ли още не измислят хората, превъплъщавайки се в коледни ангели. Някой, най-често организаторът на играта, влиза в ролята на жури и на коледния банкет оповестява победителя, който е проявил най-голяма доза въображение и креативност. Коледният ангел може да получи някакъв допълнителен бонус от фирмата или просто едни ангелски крила. Най-хубавото на тази игра е, че духът на добрината някак неусетно  завладява всички и атмосферата на работното място става наистина много по-приятна. С чувството за хумор, което неминуемо придружава изненадите, купонът си става пълен.

Но, да се върнем към сценария на банкета. Когато по масите са сервирани вече предястията и основното, а градусът се е повишил, в залата започват традиционните изпъления на народна музика. Закон 1 на коледния банкет е при първите звуци на „Бяла роза” масите да се опразнят, а на дансинга да се завият дълги хора. След бялата роза, обикновено следва Дайчово и Еленино хоро. И тук идва моментът на демонстрациите. При нароилите се над 20 клуба за народни танци във Велико Търново, бъдете сигурни, че някъде по съседните маси има хора, които се обучават в тези клубове. Бъдете готови също да гледате, докато ви се завие свят, от сложни, по-сложни стъпки на хора и ръченици, които се изпълняват от танцуващите с лека нотка на пренебрежение и превъзходство към всички простосмъртни, които владеят сал едно право хоро и това  всъщност ги обрича цяла вечер да си натискат столовете на принципа „сърце играе, крака не мърдат”…

Естествено, вечерта няма как да не мине и без блусовете, на които по-засуканите колежки със сигурност биват поканени. За останалите пък си е прекрасно време да обсъдят я дължината на роклята, я впитото клинче на някоя от тях.

Закон 2 на коледните банкети е с десерта на дансинга вече да се вихри любимата на поколения българи чалга. Това е и времето, когато задръжките съвсем са паднали, вратовръзките са разхлабени,  телесата се тресат, без на никой да му пука за килограмите.

Истинските пиячи обикновено държат фронта до последно, те закриват коледните банкети, често улисани в   дълбоко философски разговори, от които на другия ден никой нищо не помни…

Всъщност коледните купони могат да бъдат и прекрасно време да кажем на хората, с които работим по някоя мила дума. Нали е Коледа, времето на чудесата…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!