Добри хора събраха средства за модерна апаратура за недоносените бебета във Велико Търново

Photo of a premature baby in incubator. Focus is on his feet and toes. The doctor is touching him to check his reflexes. There are cables and tubes in the out-of-focus area.

Отделението по неонатология на великотърновската болница вече разполага с видеоларингоскоп, след като стотици хора с добри сърца се включиха в камапнаията по набиране на средства за закупуването му.

Акцията стартира в началото на октомври тази година, когато младо семейство дари 1 000 лева, събрани по време на сватбеното им тържество. Няколко седмици по-късно още една двойка дари 1022 лева, след като предварително помолили гостите на сватбата си да не носят цветя, а определената сума да дарят в подкрепа на благородната инициатива.

В навечерието на Деня на недоносените деца зад каузата застана и Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. На 16-ти ноември трупата на театъра игра благотворително детския мюзикъл „Патиланци“, като един лев от всеки продаден билет беше дарен за закупуването на видеоларингоскопа.

По време на представлението стотици оставиха средства и в определените за това дарителници. Събрани бяха 703 лева, като с тях общата сума стана 3 567 лева.

Необходими за закупуването на видеоларингоскопа обаче бяха около 5 000 лева. След обявяването на събраната сума, от специализираната фирма за доставка на медицинска апаратура „КлиниМаг“, решиха да подкрепят каузата на единствената Неонатология във великотърновска област, предоставяйки апаратурата на стойността на събраната сума от благотворителната кампания.

Видеоларингоскопът, който е необходим за по-лесното и безболезнено интубиране на новородените деца и точното неинвазивно приложение на сърфактант, вече е доставен в отделението. Жестът трогна изключително екипа на Неонталогията и всички работещи в областната болница.

Благодарим на всички, които се включиха в кампанията и за пореден път доказаха, че сред нас има хора с добри сърца, съпричастни към работата на лекарите и специалистите по здравни грижи, които ежедневно се борят за живота на най-малки пациенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!