Популярният актьор Галин Найденов: „Артистите трябва да имат здравословна доза биполярно разстройство“

0

Ако сте фенове на новото българско кино, няма начин да не го познавате. Харизматичният и едва 26 годишен Галин Найденов набира бърза, но заслужена популярност с актьорските си превъплъщения от сериалите „Връзки“, „Откраднат живот“ , проектът „Апартамент 404“, филма „6 и едно на ум“, където впрочем е номиниран за дебют, късометражния филм на режисьорката Мариета Пейчева „Живи отражения“ – с номинация за главна мъжка роля и т.н.

Това, което не знаете обаче, е че освен артист, Галин е адвокатски сътрудник в Софийския офис на известният великотърновски адвокат Мирослав Евтимов, а освен това – не много типично за млад човек и особено за артист, е обществено и социално ангажиран. Иначе Галин е от Варна, от девет години живее в София и вече е влюбен в магнетизма на Велико Търново. Преди три години завършва актьорско майсторство за драматичен артист в НАТФИЗ в класа на Снежина Танковска и е сред щастливците, на които великият Стефан Данаилов е преподавал. От него е научил не само занаята, но и много мъдрости за живота…

„От малък знам, че ще стана артист. Просто нищо друго не умея така, както да влизам във всякакви роли. Затова не ме питай коя е ролята, която искам да изиграя. Няма как да се огранича в нещо. Аз съм като хамелеон. Мога да бъда и злодей, и добър герой, и бедняк, и милионер“, казва Галин.

Впрочем Галин един от петимата българи участвали в престижния световен фестивал „GATS“ в Пекин. Но само той е награден в категорията „Дебют“. Фестивалът е много любопитен, защото всеки актьор тегли ролята си все едно от томбола и има само три от общо 12-тте дни, за да я научи и представи пред около 6 000 зрители. На Галин му се пада роля от „Ромео и Жулиета“, но докато отегченото жури мислело, че на българският красавец ще му се падне да играе Ромео, той всъщност трябва да играе… Меркуцио. И се справя безупречно, въпреки, че тръгва за Пекин без каквито и да е очаквания.

Освен за „пекинското приключение“, талантливият българин пази разбира се мил спомен и за първото си качване на професионалната театрална сцена. Когато се справил чудесно с ролята си на …изнасилвач в постановката на Варненския режисьор и актьор Валентин Митев по романа „Гняв“ на Стивън Кинг.

А иначе дарбата му първо е забелязана и насърчена от учителката му по български език и литература, както разбира се и от семейството му. За което Галин говори с много любов и респект.

 „Наследил съм експресивността си от баба, която дълги години се занимава със спортен парашутизъм. Интелигентността ми е от татко, който обича поезията и рецитира безброй много стихове, а емоционалността ми е от мама, която следи всяка моя реплика и е готова да се разплаче от умиление“, разказва още Галин. И признава, че лесно влиза и излиза от роля.

 „Всеки един актьор би трябвало да има здравословна доза биполярно разстройство, за да може да се превъплъти в който и да е образ. Другите неща, които изграждат един артист са его, което да контролира много добре и перфектна дикция, над която все още работя“, доверява младият талант. Той се чувства еднакво добре на театралната сцена и когато снима филм. Макар двете изкуства да имат един корен, те всъщност са много различни като усещане и въздействие над публиката.

„По време на театрално представление актьорите сме в състояние, което наподобява амок. Може за час и половина да изпитаме собствената си енергия на 140%, след което тези 140% се превръщат в минус 140%. Ще цитирам Стефан Данаилов, който ни учеше, че интелигентният актьор не боледува. Интелигентният актьор направо умира…“

 Освен за кино и театър, Галин Найденов е отличен събеседник и за по-сериозни, социално и политически ангажирани теми. Казва, че освен Съюз на артистите, в България е крайно време да има и Синдикат, който да защитава правата им. Категоричен е, че младите българи трябва да вземат своите лични съдби и тази на държавата в собствените си ръце, а не да се оставят на течението и апатията. Признава, че гласува на всички избори, не му е безразлична актуалната политическа обстановка и какво се случва в държавата ни.

А само след около месец – точно на 31 януари 2020 г. ще можем да гледаме по кината Галин в новия български филм „Връзкология“ . В романтичната комедия той си партнира с Йоана Драгнева и Калин Вельов.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *