Младежи и лекари заедно организираха кръводарителка акция

 

11 човека дариха кръв по време на акцията, организирана от Младежкия червен кръст към СУ „Вичо Грънчаров“в Горна Оряховица и Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Общо 20 души на различна възраст се отзоваха на призива на младите хора и лекарите. Сред тях и момиче на 18 години и момче на 24 години, за които това беше първо кръводаряване.

Сред първите, заявили готовност да дарят, е Росица Христова, която по професия е учител по математика, а по време на акцията дари кръв за 32 – ри път.

„Работата с децата е не само в часа по математика или в часа по български. Трябва да ги подкрепяме в техните инициативи винаги, а аз съм кръводарител от 1988 година и много ми се иска да имам последователи, защото сакчето от 410 милилитра, е граница между живота и смъртта“, споделя тя.

Доброволците от Младежкия червен кръст в Горна Оряховица решили да организират кампанията , за да популяризират ползите от кръводаряването и да помогнат за поддържането на задължителния резерв от кръв, от който всяка болница има нужда.

„Кръводаряването е много важно, защото то е много полезно за човешкото тяло, обновява кръвните клетки, подобрява тонуса на човека, спомага за много процеси в човешкото тяло. Предстоят празници, а в навечерието на Коледа и Нова година, има изключително голяма нужда от кръв“, разказва Ивелин Атанасов, която е един от инициаторите на благородната кауза.

От 10 до 14 часа в събота, екипът на Отделението по трансфузионна хематология извършваше на място в Младежкия дом в Горна Оряховица задължителните медицински прегледи, както и самото кръвовземане.

Лекарите и специалистите по здравни грижи от Великотърновската болница, изказват огромната си благодарност към всеки отзовал се на призива да дари кръв, както и на младежите, благодарение на които акцията е повече от успешна.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!