Петвековният дъб в Ново село спечели тазгодишното издание в конкурса „Дърво с корен“

 

Около 500-годишният дъб, растящ в центъра на Ново село спечели тазгодишното издание на конкурса „Дърво с корен“. Конкурсът се организира за поредна година от фондация „ЕкоОбщност“ , а целта му е да търси любими дървета, оставили в паметта неизличим спомен, свързан с лични преживявания, местни предания или национални исторически моменти. Конкурсът е отворен за всички, които имат отношение към красотата на заобикалящата ни природа и нейното присъствие в живота ни, подчертават организаторите. Дъбът в Ново село бе номиниран от Дарина Арнаудова от програма „Христо Ботев„ на БНР.
Традиционно участниците в конкурса се състезават в няколко категории: „Дърво с корен“, „Млад природолюбител”, „Вековните дървета говорят”, „Изборът на експертите“, като новоселският дъб се бореше в „Дърво с корен“. Дървото-победител бе избрано сред отличените от журито финалисти чрез онлайн гласуване. То ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината”, където ще се състезава с победителите в националните конкурси на други 14 страни.

Самото Ново село пък е забележително с това, че е родно място на Матей Преображенски и всяка година в негова памет се прави аудио-визуален спектакъл – звук и светлина озаряват местния храм, диктор-актьор припомня делото на родолюбивия българин, местни изявени самодейци се включват с изпълненията си.

Петвековният дъб е в самия център на селото, пред който от пет чучура струи бистра ледена вода.

„Тyк е била гъста дъбова гора и блата. Блата основно от два извора, единият от които е точно този, който съществува оттогава. Именно тази вода помни събитията от 1750 година. Това Ново село, последното, е на 260 години. За щастие, имаме един оцелял вековен дъб, който според специалистите е на 500 години. Да можеше да разказва, защото вероятно под кората на този дъб стои историята на Ново село. И ако търсим символиката в това какво представлява дъбът, по принцип това се свързва с постоянство, упоритост, многолетие, нещо здраво и твърдо стоящо. И аз много се надявам нашите предци да са разпознали вярно тази символика, защото това са едни от най-устойчивите символи – водата и дъбът. Защото, както знаем всички, водата е жива, тя също помни. Ако старецът забрави нещо, тя никога няма да го забрави“, разказва кметът на Ново село Христо Христов.

Снимка:  Орлин Джонов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!