Преди 130 години видният търновец Георги Живков получава поредното си признание за образователната политика

На 16.12.2019 година се навършват 130 години от избирането на видния великотърновец Георги Живков за почетен гражданин на Видин. Причината е приемането за държавна на общинската „Скобелева“ реална гимназия. По този начин финансирането се поема от държавата, а не лежи на плещите на оскъдния общински бюджет.

Образованието в региона получава тласък в развитието си. Това е подобаващо оценено от градското общинско управление на Видин. Това действие на министъра не е еднократен акт, а част от цялостната му образователна политика.

Като министър в закона за Народното просвещение от 1891 г. Живков продължава това облекчаване на общинската издръжка в сферата на образованието, като в него залага 2/3 от заплатата на народните учители да се поема от държавата. Тази реформа е посрещната с одобрение и даже учителите и училищните настоятелства искат заплатите изцяло да се поемат от държавата, въпреки че по този начин и правата на министерството над училищата се увеличават.

В „Живковия“ закон се предвижда заплащане на учителите според ценза и опитността, еднакво за двата пола. Учителите получават възможност да увеличат квалификацията чрез организираните от министерството курсове и отпусканите стипендии за висшето училище или дори за обучение на учителите в чужбина. Със закона от 1891 г. се полагат основите на образованието в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!