Студ, мухъл и пълна мизерия в Интерхотела. За пореден път глоби на обекта, но четирите му звезди си стоят

0

Мила Милчева

Студ, мизерия, мухъл, стърчащи кабели, счупени брави. Това са заварили  в четиризвездния „Интерхотел – Велико Търново” група студенти, избрали старата столица да посрещнат своя празник – 8-ми декември, съобщи в репортаж Нова телевизия.

Неотоплени стаи, мръсни чаршафи, матраци и възглавници, и провалена вечеря очаквали младежите в обекта, който се кичи с впечатляващите четири звезди на своята категория.

Студентите потърсили съдействие на рецепцията, където ги посрещнала сърдита и дръпната служителка. Докато се оплаквали, там засекли и майка с деца, също гост на хотела, която се жалвала, че малките били принудени да спят с якетата заради студа.

В Интерхотела липсвали и каквито и да е екстри, принадлежащи на тази категория, като интернет, спа процедури и други, а в повечето от стаите телевизорите не работели.

Отгоре на всичко, вечерята в ресторанта, която били резервирали студентите, също се провалила. Оказало се, че там има друго тържество и ги пренасочили към механата.

Младежите подали жалби до Комисията за защита на потребителите и Министерството на туризма. От там изпратили проверки. Комисия установила, че хотелът по никакъв начин не отговаря на категорията четири звезди и огледите потвърдили, че сигналите на потърпевшите са основателни.

От управата на хотела обаче твърдят, че жалби при тях няма, хотелът е топъл и няма никакви проблеми.

Акт за констатирани нарушения  и солени глоби ще бъдат наложени на обекта, увериха проверяващите. Оказва се, че той е добре познат на контролните органи и преди два месеца отново е бил санкциониран, след сигнал на гости. Сега проверяващите не установили никаква промяна след проверката през септември.

Мениджърката от своя страна обяснява, че се правят подобрения и ремонти.

От Министерството на туризма посочиха, че хотелът е в процедура по намаляване на категоризацията, т. е. отнемане на звездите. За да се случи това обаче, трябва да има в сила наказателно постановление и това е в ръцете на съда. Дотогава от КЗП ще съдействат на студентите да получат обезщетения.

Сагата с Интерхотела се точи повече от 20 години. От 1995 г. след приватизацията той става собственост на убития бизнесмен Илия Павлов и империята му „Мултигруп”, заедно с бившата резиденция на Тодор Живков на Арбанаси. След убийството на Павлов, обектите тръгват надолу  в стопанисването. През 1996 г. хотелът се купен от ловешкия бизнесмен Георги Георгиев и фирмата му „Генимекс ойл”. Той го придобива през фондовата борса за 4 млн. лв. от „Балкантурист елит”. Следват обещания за сериозни инвестиции и бляскаво бъдеще. Уви, хотелът постепенно започва да затъва в дългове. През 2010 година е заложен в КТБ за 19 558 300 лева. Наложени са няколко възбрани. Публичните задължения към държавата растат. През 2014 г. частен съдия изпълнител обявява публична продан и едва тогава Георгиев започва да обслужва дълговете си. Продажбата е спряна. През 2016 г. се прави втори опит за продажба от друг съдия изпълнител. Сумата е рекордна – 17 731 500 лева. Към този момент обектът е с редица тежести. Освен ипотеката в КТБ за 10 млн. лв. и наложената възбрана от банката, хотелът има милиони левове задължения към НАП и доставчици. През това време се сменя и собствеността, но реално негов стопанин остава Георги Георгиев.   През 2016 г. дружеството – собственик, е обявено от съда  в неплатежоспособност и е открито производство по несъстоятелност. Назначен е синдик, който до момента е сменян няколко пъти. Внасят се планове за оздравяване, но нищо не се променя.

Още през 2016 година от Министерството на туризма съобщиха, че експертна работна група е усновила драстично разминаване между нивото на обслужване в хотела и четирите звезди и увериха, че експертната група по категоризация и сертификация на туристическите обекти е внесла предложение в министерството за отнемане на една звезда от Интерхотела. Процедурата обаче,както се оказва е твърде дълга. През това време недоволни клиенти заливат с жалби и негативни коментири форуми и социалните мрежи.

(Преди около две години по стечение на обстоятелствата се наложи да проведа среща с известна издателка в лобито на Интерхотела. Изумлението и срама, които изпитах, бяха сериозни, защото ни поднесоха кафето с … виличка. Оказа се, че в обекта няма малки лъжички, нито бъркалки). Преди това пък изпаднах в ужасна ситуация, след като бях извикана от колеги журналисти от София, отседнали в хотела. Те ми показаха нощно шкафче, в което се мъдреше чиния с мухлясала храна. А студът в стаите си беше все същия.

Не е ясно докога ще се точат процедурите по отнемането на звездата на прочутия търновски хотел и доколко това ще реши проблемите му. Истината е, че този обект е срам за града и удря сериозно по туристическия имидж на старата столица.)

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *