Браво! Курсант от НВУ помогна  на жена при катастрофа, извади я от запалила се кола

М. Милчева

Благодарствено писмо е получил началникът на Националния военен университет полк. Иван Маламов. В него Анастасия Бойчева изказва своята искрена благодарност на ръководството на вуза и на неговия  възпитаник – курсант сержант Иван Станоев. Жената разказва за доблестната постъпка на младежа, който й помогнал при пътен инцидент на 15 декември.

Какво се е случило на пътя разказа самият Иван Станоев, който от скромност, до получаването на писмото, не споделил за случая.

В неделя се прибирах от моето родно село Микрево, област Благоевград, към Велико Търново. На главен път Е-79 , в района на Симитли, карах зад една жена, която внезапно се отклони от пътя и се заби в билборд.  Незабавно спрях и отидох до колата, разказва 21-годишният сержант.

Той видял, че жената е в шок, със счупена ръка, която бързо обездвижил с материали от аптечката и извикал линейка. В това време забелязал, че колата силно започва да пуши и измъкнал жената от автомобила. Минути по-късно той бил обхванат от пламъци. Линейката откарала жената, а Станоев изгасил колата с пожарогасител.

Иван и Анастасия така и не се запознали, нито си разменили някакви координати. Тя обаче явно е запомнила номера на колата му, издирила го и изпратила благодарственото писмо.

Не съм извършил геройство, това не е първият ми случай, когато помагам на хора, изпаднали в трудни ситуации на пътя, каза сержант Станоев. Той призна, че е възпитаван така от своите родители – да помага на хората. Затова му е необяснимо защо никой от пътуващите по натоварения път Е-79 не  спрял, за да се притече на помощ, дори и след пламването на колата.

Преди около две седмици Иван и негови приятели помогнали и на друга жена, която спукала гума, но нямала необходимите инструменти, за да я смени. И това далеч не са изолирани случаи за младия мъж.

Вчера началникът на НВУ полк. Маламов се е срещнал с курсант сержант Иван Станоев и го е поздравил за достойното му поведение, като е подчертал, че неговите действия са гордост за Военния университет и трябва да служат за пример.

Иван Станоев е в трети курс, специалност „Мотопехотни и такнови войски”. Казва, че обучението му в Националния военен университет е детската му мечта и че ще служи в редовете на Българската армия с чест и достойнство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!