С гласовете на мнозинството в болярския град отпадна 10% -та отстъпка за такса битови отпадъци

 

Кметът Даниел Панов: „Няма да увеличаваме данъци през 2020 година“

 Отпада 10 %-та отстъпка за платилите цялата такса битови отпадъци до 30 април, реши управляващото мнозинство във Великотърновския общински съвет на редовна сесия днес. За промяната гласуваха съветниците от ГЕРБ, БДО, ВРМО и коалицията между ДПС и „Алтернатива на гражданите“. Против се обявиха парламентаристите от „Демократична България“ и БСП, но десетте гласа не стигнаха, за да остане старото положение, което поощрява събираемостта и насърчава най-редовните данъкоплатци. Не мина и предложението на адв. Калоян Янков отстъпката да бъде запазена, но намалена с 5%.

Против отпадането на преференцията от 10% се обяви и бившият данъчен шеф на местната администрация Цветомир Енев. Като гражданин той направи изказване и подчерта, че планираното дофинансиране от местни данъци не само не намалява, а се увеличава от 1 800 000 лв. на 2 080 000 лв., с което напълно се обезсилват заявените от администрацията мотиви за промяна в наредбата.

„Тук възникват редица въпроси както по отношение на законността, така и по отношение на елементарната коректност спрямо гражданите. Какво всъщност решава отпадането на тази отстъпка, дори ако приемем, че очакваният финансов ефект ще бъде постигнат напълно?“, попита Енев. Според него не е оправдан и евентуалният очакван финансов ефект от около 400 000лв. от премахване на отстъпката, тъй като 26% от разходите по план-сметката се финансират с данъчни приходи, а  с отпадането й проблемът ще се реши на … 17%…

„Редно ли е в определени райони на града от години тотално да липсва елементарна инфраструктура, а в същото време с данъците, които живущите там съвестно плащат, за да им бъде изградена такава, се покрива недостиг по план-сметката? Вместо да изградим улица там, където липсва такава и да реализираме ефект в рамките на 30 години, да окосим парковете 3 пъти повече и да реализираме ефект в рамките на 3 месеца?! С какво са виновни тези хора, че администрацията от една страна не може да свие разходите си до размера на приходите, а от друга упорито отказва да поиска от гражданите необходимите средства? Къде тук е елементарната коректност?“, попита още Енев.

Уважаеми общински съветници, аз съм напълно наясно, че какъвто и аргумент да изтъкна пред Вас, вие лесно можете да го смажете с едно гласуване. Призивът ми към Вас е да не го правите. Не наказвайте коректните си данъкоплатци, защото не е редно да го правите“, призова още бившият данъчен шеф но напразно. По темата за финансите на общината се включи и Калоян Янков от ДБ, който отказа да подкрепи предложената план-сметка от администрацията. По думите му обаче в предложението няма нито ред обосновка.

Това което ни предлагате е да Ви подпишем празен чек, да гласуваме на тъмно, и да ви се доверим. Особено ме интересува, какъв дял от тези пари сте предвидили за вашия политически приятел г-н Велчев. Колко пари ще вземе фирмата му след спечелената обществена поръчка миналата година, докато беше общински съветник. Не е случайно, вероятно, че през целия предишен мандат той и неговата група БДО ви подкрепяха, и сега на изборите ви подкрепиха също, и тук в този съвет сте в завидна хармония“, отправи питане към кмета Янков. Според него вместо да се инвестират 8 мил. лв. в града, те се харчат за покриване на дупките в бюджета за почистване, и покриват неспособността ви да управлявате тези разходи. По думите му

парите от такса смет не стигат, защото се раздават щедро на политически приятели на г-н Панов. Типичен случай за това бил  г-н Велчев, който за пореден път миналата година спечели обществената поръчка за почистване, докато е общински съветник. Което тогава не било незаконно, но винаги е будело учудване, как така фирма на общински съветник, който е подкрепял кмета и на предишните избори, и на изборите тази година, печели такива огромни обществени поръчки.

 

Ставките на местните данъци във Велико Търново и на таксата за битови отпадъци няма да бъдат увеличавани през 2020 година“. В това пък бе категоричен кметът Даниел Панов по време на дебатите по план-сметката за приходите и разходите за следващата година.

Той подчерта, че балансираната финансова и данъчна политика, повишената събираемост на местните приходи и разширяването на облагаемата база позволява данъчната тежест да не бъде увеличавана. Кметът бе категоричен, че няма да допусне от трибуната на местния парламент да бъдат изричани неверни твърдения и внушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!