Дневният център за пълнолетни лица с увреждания е като втори дом за 33-ма несретници

0

 

Като втори дом е Дневният център за пълнолетни лица с увреждания във Велико Търново за трийсет и трима наши съграждани, които имат тежка съдба, защото са хора със специфични потребности. Всички те са пълнолетни и имат над 50% увреждания – интелектуален дефицит, неврологични или физически увреждания, но въпреки това в Центъра се чувстват добре, социализирани са и дори щастливи. В помещенията, на ул. „Поп Харитон“ в болярския град е много цветно, уютно и красиво като в истинска семейна среда. А потребителите му се радват на разнообразно и споделено ежедневие, което запълват с трудотерапия, здравни и социални консултации, понякога дори и с работа с компютър.

Директорът Незабравка Раева разказа, че Дневният център съществува вече десет години. Това всъщност е неправителствена организация „Миленуим“, която се управлява като делегирана държавна дейност чрез общината.  Досега от тук са преминали около 115 човека, а в момента от услугата се ползват 33-ма души на възраст от 18 до 65 години, при капацитет 25. Потребителите всъщност са повече, защото те всички идват ежедневно и по едно и също време, а имат и различен семеен статус. Те заплащат такса в размер на 30% от личните си доходи, а другото задължително условие да ползват Центъра е да имат решение на ТЕЛК с 50% инвалидност.

„Грижите, които полагаме за тях са разнообразни – от здравни, през трудотерапия, учим ти на различни умения, оказваме им психологическа подкрепа. Те работят по групи защото имат различно познавателно ниво. Редуваме дейности и занимания, за да им е интересно. Учим гипри необходимост сами да си оказват първа помощ и дори да си мерят температурата“, разказва още госпожа Раева. И допълва, че хората с удоволствие изработват сами картички и сувенири, които после си разменят като подаръци за празници и рождени дни.

Директорката Незабравка Раева /третата от ляво на дясно/ и нейния екип

За хората се грижи квалифициран персонал от шестима отдадени специалисти – освен директора, в Центъра работят още специалист по социални дейности, медицинско лице , трудотерапевт, рехабилитатор, домакин и хигиенист. Храненето на потребителите е организирано на принципа на кетъринга, а въпреки, че част от хората са и с много ниски доходи, менюто им е разнообразно и здравословно. Веднъж в седмицата те хапват риба, а всеки ден получават супа, второ, което задължително е с месо и десерт.

В тази зала има чудесни условия за спорт

Най-хубавото обаче в Центъра е, че неговите ползватели наистина се чувстват полезни, социализирани и активни хора – поне доколкото е възможно, пред вид здравословните им проблеми.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *