24 съдебни заседатели положиха клетва в Окръжен съд – Велико Търново

Новите съдебни заседатели към Окръжен съд – Велико Търново за мандат 2020 – 2023 година, положиха клетва на специална церемония в Съдебна палата в града.

В присъствието на съдиите и пред председателя на съда Теодорина Димитрова те се заклеха да прилагат точно Конституцията и законите на Република България, да изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъдат безпристрастни, справедливи и да пазят тайната на съвещанието.

Съдия Димитрова им разясни правата и задълженията, които трябва да спазват през 4-годишия си мандат. „Вашата роля в съдебните състави, разглеждащи наказателни производства на първа инстанция, е изключително решаваща. Вие имате еднакви права и задължения със съдиите. В съдебните състави вие сте мнозинство и вашите решения имат еднаква тежест с тези на съдиите. Това е голяма отговорност, тъй като съдът решава човешки съдби. Като представители на гражданите в съдебния процес, вие сте длъжни да се грижите за постановяване на справедливи съдебни присъди, според разбирането на обществото ни за справедливост“, посочи съдия Димитрова. Препоръките, които тя даде на новите съдебни заседатели, бяха да бъдат отговорни, почтени и преди всичко справедливи.

След ритуала за полагане на клетвата всички заседатели подписаха клетвени листове. Новоизбраните са общо 27, като шестима от тях са назначени за втори мандат. През месец януари предстои те да преминат обучение, което ще им осигури базови познания по наказателно право и процес. То ще бъде водено от председателя на Окръжен съд – Велико Търново Теодорина Димитрова, която е преминала обучение за обучител към Националния институт на правосъдието.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!