Във Велико Търново опорочиха благородната инициатива „Отворена библиотека“

 

 

„Шкафчета за книги, които преди няколко месеца бяха поставени в центъра на Велико Търново и в парковете, се преджобват по няколко пъти на ден от хора с нечисти цели“. Това написа търновецът Иван Първанов  в профила си в социалната мрежа, който е журналист и автор на няколко документални поредици, които през годините се радват на солиден читателски интерес. Според Първанов, книгите, които са оставени с цел да бъдат прочетени безплатно от повече граждани …или се крадат от клошари, които после ги предават за вторични суровини, или се продават от амбулантни търговци на книги, или дори се…използват за разпалки!

„Днес една доста добре изглеждаща и облечена възрастна жена смете оставените в шкафчето до Театъра десетина книги без даже да им погледне заглавията. И като я попитах какво ще ги прави и защо не ги остави някой да ги вземе да ги чете, тя ми се озъби: – Аз нямам с какво да си паля печката, вие ще ми се глезотите да четете книги“, пише възмутен Иван Първанов.

Припомняме, че шкафовете за книги бяха поставени по идея на фондация „Ген. Протогеров“, чието мото е „Утре започва от днес“. Целта на инициативата беше подобряване културата на четене на великотърновци, както и да се даде възможност на всеки да се докосне до други гледни точки и реалност. Точно затова мотото на инициативата е „Книгата е прозорец към света“. С безплатната библиотека можете да четете, докато чакате автобус, да вземете за вкъщи интересна книга или да оставите ваша, която бихте искали да прочетат и други, обясниха преди време инициаторите. Попълването на шкафовете става с помощта на регионалната библиотека и с личен принос на ползващите ги.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!