До минус 15 падат температурите през януари, най – много сняг – след 10 -и

0

Елица Томанова

През януари от север ще нахлува студен въздух и най-ниските температури ще бъдат между минус 15° и минус 10°, прогнозира синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Красимир Стоев, цитиран от агенция „Фокус“.

В първия месец от Новата година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 3 и 0°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0 до 3° а в планинските райони – между минус 8 и минус 3°. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 л/кв.м.

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15° и минус 10°, по Черноморието – около минус 5°, а най-високите – между 10° и 15°.

В началото на месеца от север ще нахлува студен въздух и ще застудее още. На места ще превали слаб сняг. Към 3-4-ти януари се очаква повишение на температурите. Ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево.

В средата на десетдневието от север ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат. На места ще превали слабо, предимно сняг. В края на десетдневието се повишава вероятността за валежи и за понижение на температурите.

През първите дни от второто десетдневие ще се създаде валежна обстановка. От север ще нахлува студен въздух и в по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В средата на периода валежите ще спрат и до края на десетдневието валежи не се очакват.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. Около 22-и, 25-и и в края на месеца ще има валежи предимно от сняг

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *