610 лева минимална заплата от днес, растат учителските възнаграждения, вече е по-висок стажът за пенсия

 

Размерът на минималната работна заплата за страната (МРЗ) се увеличава с 8,9 % и става 610 лв. от днес, 1 януари 2020 г. Нараства и приравненият към нея минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се – също 610 лв. Запазва се максималния месечен размер на осигурителния доход на 3000 лв. От 1 януари минималната работна часова заплата ще бъде 3,66 лв.

Мотивите за повишението са икономическото развитие на страната, устойчивите темпове на ръст на БВП, увеличаване броя на заетите и отчетеното повишаване на средната работна заплата за страната.

Минималните заплати на учителите ще бъдат увеличени с 18 на сто от първия ден на 2020 г. Това предвиждат промени в наредба за нормиране и заплащане на труда, предложени от Министерството на образованието. Предвижда се минималната заплата на педагогическите специалисти (учители, възпитатели, логопеди, психолози, педагогически съветници и др.) да стане 1085 от 1 януари при сегашни 920 лева. За старшите учители и старши възпитатели е предвидено минимално възнаграждение в размер на 1120 лева, а за главен учител или възпитател – 1176 лева.

Увеличава се минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 400 лв. на 420 лв.

Увеличава се и минималният осигурителен доход по икономически дейности и професии – средно с около 5,4 процента.

За дните в неплатен отпуск дължимата здравна осигуровка се изчислява върху 305 лв, а не 280 лв., колкото беше миналата година. Всички, които внасят здравни осигуровки за своя сметка (например трайно безработните и абитуриентите в месеците преди да започнат работа или да се запишат в университет), дължат месечно по 24,40 лв. на здравната каса.

Увеличава се изискваната възраст за пенсиониране и осигурителен стаж. Мъжете занапред ще се пенсионират при навършени 64 години и 3 месеца, с един месец по-късно от миналата година, а изискването за стаж за тях нараства с 2 месеца до 38 години и 10 месеца. За жените увеличението и на възрастта и на стажа е с по 2 месеца до съответно 61 години и 6 месеца и 35 години и 10 месеца. Очаква се благодарение на това броят на пенсионерите да намалее до около 2, 137 млн. души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!