Великотърновският адвокат Мирослав Евтимов е един от първите в страната, който въведе четиридневна работна седмица

 

 

Адвокат Мирослав Евтимов е един от първите работодатели в страната, който от 2020 г. официално въведе четиридневна работна седмица за служителите си от канторите в старата столица и в София. Проектът му е пилотен и ще продължи до лятото, когато ще се отчете неговата ефективност. Аргументите за тази иновация са няколко – служителите ще са по-мотивирани да вършат навреме и качествено своите задачи, така че да разполагат с още един почивен ден, а петъците им ще са посветени на личностно развитие, спорт и време за семейството.

Адвокат Евтимов е категоричен, че по-късата работна седмица не само няма да се отрази в негативен план на възнагражденията на неговите служители, но и напротив – ще продължи тенденцията към плавно увеличаване на заплатите и даване на допълнителни бонуси. Впрочем това да стимулира хората си за него е практика, защото той често ги води на тим билдинги и дори на екзотични пътешествия в други държави.

 

Сега те ще получат и по една карта за някой от фитнес-клубовете във Велико Търново, за да могат част от почивния ден да спортуват, пояснява търновският адвокат. Самият той е активен спортист и в зависимост от служебните си ангажименти, денят му задължително или започва, или завършва с тренировка в залата.

Останалата част от свободните петъци колегите му ще уплътняват с четене на допълнителна литература, което ще се отрази на професионалната им квалификация, и разбира се – на семейството, за да може хората да се чувстват активни, пълноценни и щастливи.

„Колегите ми не се занимават само със специфичната работа в канторите. Част от тях учат по още едно висше образование, имаме докторант и дори артист. Други пък карат различни курсове, така че да обогатяват професионалното си развитие, така че хората посрещната с голям възторг тази иновация“, споделя Мирослав Евтимов.

По думите му въвеждането на по-къса работна седмица не е задължително да се съгласува със синдикат или някой държавна институция, а е вътрешен проект и той като работодател сам е преценил да тества подобен модел. Разбира се, в случаите, когато някой от кантората има насрочени съдебни заседания в петък, работното време ще е гъвкаво и съобразено със съответните институции. Ще има и изключения за срещи с граждани, когато те са заети в първите четири дни от седмицата, но по принцип канторите вече са с официално работно време  от понеделник до четвъртък от 9.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 17.00 ч.

Адвокат Евтимов казва, че е проучил подобни модели на по-къса работна седмица в Русе и София, както и чуждестранния опит, който обаче е много различен предвид спецификите на съответния темперамент, трудови навици и т.н.

„Заплатите трябва да се повишават и да се дават бонуси, защото когато един служител е добре платен, той е много по-мотивиран да върши задачите си качествено и в срок. Ако обаче човек е под непрекъснатия стрес на банките, енергото, ВиК и т.н., а доходите не му достигат, то тогава продуктивността е по-ниска, той е недоволен, подтиснат и съответно непълноценен на работното си място“, разсъждава Евтимов. И допълва, че иска покрай себе си да е обграден с щастливи хора. Адвокатът е категоричен, че държавата е длъжник на бизнеса, но от друга страна предприемачите също трябва да опитат да иновират своите производства, за да оцелеят и да са конкурентоспособни.

„2020 година от гледна точка на икономиката ще е трудна, не само заради кризата, но и защото липсват сериозни инвеститори и свежи капитали, както и солидна средна класа, а това няма как да се промени за една година“, твърди още адвокатът, който активно наблюдава и дори участва в икономическите и политическите процеси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!