Щета за близо 400 000 лева от неплатен ДДС на камиони фантоми е предотвратена с акцията в КАТ – Велико Търново

0

М. Милчева

Регистрация на камиони и ремаркета фантоми в КАТ – Велико Търново е целяла неплащане на ДДС в размер на около 400 000 лева от страна на фирма от региона. Това стана ясно след проведената спецакция в сектор „Пътна полиция“ снощи, при която беше арестуван служител на дирекцията. Подробности за акцията днес представиха старши комисар Димитър Машов, директор на ОДМВР – Велико Търново, окръжният прокурор Христо Христов и директорът на „Вътрешна сигурност“ в МВР ст. комисар Стефчо Банков.

Вчера в ОДМВР е получена информация, че следва да бъдат регистрирани 15 товарни автомобили и 15 ремаркета, като автомобилите реално не са на територията на страната и регистрацията ще стане фиктивно в КАТ. Създадена е незабавна организация, съвместно с дирекция „Вътрешна сигурност“, под наздора на Окръжна прокуратура и са започнати оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, каза ст. комисар Машов. Първоначално в „Пътна полиция“ се явяват четири товарни автомобила и четири ремаркета, на които е поставена регисатрация. Те излизат от КАТ, след което номерата им са свалени, поставени са транзитни номера и два от автомобилите се връщат отново в КАТ, пак им се слагат регистрационни табели и в момента, в който потеглят, са спрени. Установено е че въпросните регистрационни табели, които са монтирани на товарните автомобили, са за съвсем други МПС, които не са тук. Образувано е следствено дело.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство, в момента се събират доказателства, както за лицата, които си служат с регистрационните табели, които не са за това МПС, така и по чл.282 от НК за длъжностно лице, което е нарушило и не е изпълнило служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество. Тя се изразява в регистрация на МПС, което се намира извън територията на страната, посочи прокурор Христов. Съгласно действащото законодателство и вътрешноведомствените разпоредби в МВР, на първо място длъжностното лице не е имало право да издаде временни транзитни номера за МПС , които са извън страната. Безспорно  е  установено, че това е било напълно ясно на полицая, издал транзитните номера, с оглед представения договор товарните автомобили да бъдат представени в град Гент, Кралство Белгия. Той не е изпълнил служебните си задължения в процеса на регистрацията на МПС да бъде сверен номера на рамата и на двигателя. Такова изключение се допуска единствено и само за нови МПС, които са доставени от официален дилър на марката в България. Отделно от това за регистрацията липсват и няколко документа, сред които и най-важният – фактурата за плащане на превозното средство, обясни Христов.

Става дума още за документи с невярно съдържание  и се проверява кой ги е съставил. Касае се за събиране на информация от информационната система на МВР и ще се проследи кой и как е влязал в нея. Като се съберат достатъчно доказателства, длъжностното лице ще бъде приведено към наказателна отговорност със съответните мерки. Все още няма повдигнато обвинение срещу него.

Задържан е един служител на МВР. По неофициална информация става дума за инспектор Пламен Демирев, дългогодишен служител на „Пътна полиция” – Велико Търново. Той е оказал въздействие на подчинените си да осъществят по-бърза и безпроблемна регистрация  за тези МПС. Това е безпорно като оперативна информация и се предоставя на прокуратурата. Разследват се още служители на КАТ, които помагат на това длъжностно лице, каза старши комисар Стефчо Банков.

Дирекция „Вътрешна сигурност“ ще предостави на вътрешния министър информация и предложение да бъде извършена допълнителна проверка както на КАТ – Велико Търново, така и на още три структури на „Пътна полиция“ в Централна България, за които има съмнение, че се правят такива регистрации.

Проверява се една транспортна фирма от региона. Ще бъдат проверени и всички МПС, които са регистрирани на територията на Великотърновска област, като специално ще бъде изискана справка от всички ГКПП за пет години назад дали не се касае за товарни автомобили , които да са влезли в страната с великотърновска регистрация, а преди това да не са излизали от нея. Така ще се установи дали има и други такива случаи.

Служителят на КАТ ще бъде освободен тази вечер в 22 часа, ако до тогава не бъдат събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение. Дирекция „Вътрешна сигурност“ ще изиска от директора на ОДМВР той да бъде отстранен от длъжност и да бъде образувано дисциплинарно производство.

Като цяло целта на извършените действия целят неплащането на данъци. Ако тези 15 автомобила, които е подлежало да бъдат регистрирани, са на стойност близо 2 млн. лева без ДДС, целта е неплащане на ДДС в размер на около 400 000 лева, посочи прокурор Христов

Някои от въпросните ремаркета дори още не са произведени, уточниха от „Вътрешна сигурност“. На практика се регистрират фантоми ремаркета, а пред службите на КАТ са представени стари такива, вече регистрирани в България, с подменени табели.

Към момента и четирите камиони са задържани, регистрационните табели са иззети. Останалите МПС са без регистрация, защото те не се постъпвали на територията на страната.

Собственикът на фирмата ще бъде задържан, когато бъдат събрани доказателства за негова престъпна дейност.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *