Ще правят есхумации на починалите в дома в Горско Косово, ако има данни за престъпление

0

М. Милчева

Щателно ще бъдат проверени всички 24 смъртни случаи  в Дома за хора с деменция в село Горско Косово. Ще се проследи кога са постъпвали хората, как са лекувани, колко време е престоят им в дома. И при най-малки съмнения за престъпление, ще се пристъпва към есхумации за изясняване на случая. Това съобщи пред журналисти окръжният прокурор Христо Христов. Окръжна прокуратура – Велико Търново се самосезира и започна проверка в социалния обект вчера след публикации в медиите за сигнал на омбудсмана до главния прокурор.

Днес в дома е започнала и междуведомствена проверка на двама прокурори, представители на Регионалната здравна инспекция, социалните служби, стопанска полиция и други. Срокът за приключване е месец, но поради широкия обществен интерес, рездултатите ще са готови до около две седмици, увери прокурор Христов.

Сигналът на омбусмана Диана Ковачева до главния прокурор излага факти, че от 57 настанени в дома през миналата година, 24 са починали, че условията са лоши и липсва достатъчна медицинска помощ за обитателите.

Кметът на Сухиндол Пламен Чернев и ръководството на дома заявиха, че голяма част от хората са били карани в много тежко състояние и са намирали своя край буквално няколко часа след настаняването си.

Ще се търсят варианти морално и материално амортизираният дом да бъде заменен от център за настаняване от семеен тип. Кметът заяви също, че не е по силите на общината да вложи близо 2 млн. лева за ремонт на обекта.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *