Явор Парушев от Русе извади кръста от река Дунав

 

Кметът Генчо Генчев благодари на всички участници, затова че спазват традициите и ги предават чрез делата си

Десетки хора се събраха на Йордановден в местността „Паметниците“, край Свищов, за да станат част от ритуала по хвърляне на богоявленския кръст в река Дунав и неговото изваждане. В присъствието на общинското ръководство, отец Михаил направи Велик водосвет и благослови всички 15 смелчаци, които с увереност се втурнаха в ледените води на река Дунав за богоявленския кръст.

Най-бърз се оказа 37-годишният Явор Парушев от Русе, който освен кръста получи и парична награда от кмета на общината Генчо Генчев. Гордо развявайки българския флаг, младият мъж сподели, че за пети път скача на Йордановден в Свищов и за втори път е благословен да извади кръста. Кметът Генчо Генчев благодари на всички участници, затова че спазват традициите и ги предават чрез делата си, а на жителите на Общината пожела здраве и благоденствие.

Въпреки студеното и снежно време, всички присъстващи бяха в празнично настроение, а музикалният съпровод на Свищовския духов оркестър и руйното вино на Винарна Свищов допринесоха допълнително за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!